Verhoogde spanning langs Israelische noordgrens

in Israel / door Elise Friedmann / op 21/01/2015 om 14:30

De aanval afgelopen maandag waarbij onder meer de Iraanse generaal Mohammad Ali Allahdadi en de Hezbolla districtscommandant Jihad Mughniye werden gedood op Syrisch grondgebied zorgt voor verhoogde spanning langs de Israelische grens. Iran en de door dat land gefinancierde terreurbeweging Hezbolla dreigen met grote vergeldingsacties zoals een gezamenlijke inval in de noord-Galilea of het aanvallen van de Israelische gasvelden langs de kust.

Na de aanval verschenen er posters met de kop van Nasralla en de tekst: wij wachten op uw bevelen. Israel neemt de dreigementen serieus; `voor alle zekerheid' is de militaire aanwezigheid langs de grens met Syrie en Libanon verhoogd, er wordt gespeurd naar eventuele tunnels en infiltraties, en is er een Iron Dome-station naar het noorden gebracht om eventuele raketaanvallen te onderscheppen.

Anderzijds lijkt het voor Assad een extra probleem als zijn bondgenoten Hezbolla en de Iraanse nationale garde een tweede front openen tegen Israel. Het voormalige hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst - generaal Amos Yadlin, die de combinatie Arbeid/Livni graag als minister van Defensie zou willen zien - voorspelt daarom dat Hezbolla niet in Israel terug zal slaan, maar ver buiten de regio aanslagen zal plannen tegen Israelische instellingen of burgers.

De aanslag van maandag wordt toegeschreven aan Israel. Israel heeft bevestigd noch ontkend, maar nadat vooral de dood van de Iranier leidde tot dreigementen , werd er via een `bron in veiligheidsdiensten' gelekt dat de aanval `niet gericht was tegen Iraanse of Hezbolla-topmannen'. Daarmee suggereert Israel dat de aanval een inlichtingenfout was en hoopt het mogelijk de Iraanse woede wat te sussen. Israelische media melden bovendien dat het doel van de aanval was om te voorkomen dat Hezbolla raketinstallaties zou opzetten in Syrie en daar raketten heen te verplaatsen, om ongestraft Israel te kunnen beschieten.