Nederlandse gevechtshelikopters schieten VN-collega's te hulp

Nieuwsbericht | 22-01-2015 | 15:20

Nederlandse Apache gevechtshelikopters in Mali hebben afgelopen nacht een verkenning uitgevoerd. Daarbij schoten ze een onder vuur liggende Afrikaanse eenheid van VN-missie Minusma te hulp. Dit gebeurde op ongeveer 130 kilometer ten zuidoosten van Gao.

Eergisteren namen Apaches een voertuig onder vuur in Noord-Mali omdat ook zij Minusma-militairen beschoten. Dit gebeurde nadat waarschuwingsschoten geen effect hadden. Het leidde een dag later tot gewelddadige protesten van enkele honderden mensen tegen de luchtaanval. Er werd brand gesticht en met stenen gegooid. Ook bezette de menigte het vliegveld van Kidal waarop VN-militairen waren gestationeerd. Die trokken zich daarop terug.

Helikopters Stand-by

Om buitenlandse Minusma-collega's, indien nodig, te beschermen tegen het geweld, stond er gisteren in Kidal een Nederlandse Apache stand-by. Dat gold eveneens voor een Nederlandse Chinook om eventuele gewonden af te voeren.

De demonstraties zijn inmiddels voorbij, maar er hangt nog een gespannen sfeer in het door Toeareg geregeerde noorden van Mali.

Ongeveer 450 Nederlandse militairen zijn gestationeerd in Gao voor de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). Met special forces, 3 Chinook-transporthelikopters en 4 Apache-gevechtshelikopters zorgt Nederland voor de noodzakelijke inlichtingen. De commandant van de VN-missie gebruikt die informatie om zijn eenheden effectief en efficient in te zetten.