Overeenstemming over nieuwbouwplannen in de Liemers

De gemeenten in de Liemers zijn het eens geworden over het woningbouwprogramma voor de komende vijf jaar. De omvang van de nieuwbouwplannen in de Liemers was aanvankelijk groter dan de verwachte woningbehoefte. De colleges van de gemeenten Doesburg, Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben daarom de ambities in lijn gebracht met recente prognoses. In de praktijk betekent dat dat de gemeenten het licht op groen zetten voor de bouw van 1.940 woningen tot 2020.

De gemeenten hebben de laatste maanden intensief met elkaar, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de provincie Gelderland onderhandeld over het gezamenlijk bijstellen van het woningbouw-programma en de voorwaarden waaronder dat gebeurt. Zij hebben het afgelopen jaar de ambities flink naar beneden moeten bijstellen vanwege de economische crisis en om in lijn te komen met de woningbehoefte.

De gemeenten zijn van plan om tot 2020 de volgende aantallen woningen te bouwen:

* Doesburg 154

* Duiven 222

* Montferland 419

* Rijnwaarden 167

* Westervoort 195

* Zevenaar 783

Totaal Liemers 1940

Het akkoord over de plannen betekent niet dat er in de toekomst in de Liemers niets extra's meer gebouwd mag worden. Op basis van doorlopend marktonderzoek bekijken de gemeenten jaarlijks met elkaar of ontwikkelingen op de woningmarkt aanleiding geven om het meerjarige woningbouw-programma bij te stellen. Binnen het gehanteerde `stoplichtmodel' beschikt iedere gemeente over een zogeheten `oranje buffer' met woningbouwplannen. Indien de Liemerse woningmarkt zich als gevolg van aantrekkende economische omstandigheden of grote instroom van inwoners van buiten de regio onverwacht positief ontwikkelt, dan kan volgens het stoplichtenmodel voor een aantal `oranje' plannen het licht alsnog op groen worden gezet.

De afspraken voorzien ook in voldoende flexibiliteit om te kunnen inspelen op vermindering van de vraag. Als een plan tegen de verwachting in niet gaat lopen, dan kan de gemeente in plaats daarvan een plan in ontwikkeling nemen waar op dat moment wel vraag naar is.