Margritte, Ensor en Kuifje op kunstbeurs BRAFA

Brussel, 22 januari 2015 - De Brussels Art Fair (BRAFA) opent zaterdag 24 januari t/m zondag 1 februari 2015 haar deuren in de industriele hallen van Tour & Taxis. BRAFA is met haar zestigste editie een van de oudste kunstbeurzen ter wereld. De 51 Belgische en 75 internationale exposanten laten het publiek kennismaken met zeldzame, authentieke en waardevolle topstukken. Opvallend zijn de gedenkplaat van een Afrikaanse koning, een Kuifje-cover uit 1942 van Euro 2,5 miljoen, schilderijen van James Ensor en boiserien uit de salon van de familie Rothschild-Sassoon. De bezoekers kunnen op de tentoonstelling 'De Belgische Verzamelaar' van de Koning Boudewijnstichting nog meer topstukken ontdekken, afkomstig uit privecollecties, van onder andere Delvaux, Margritte en Sam Francis. www.brafa.be

BRAFA opent het internationale kunstbeursseizoen. De verwachtingen zijn hooggespannen bij zowel professionele als particuliere kunstkopers. De Brusselse beurs biedt hen een eerste blik op de kunstsector die volop in beweging is.

Primitieve kunst

Een unieke gedenkplaat met de afbeelding van een hoogwaardigheidsbekleder of een jonge Oba (koning), de Edo, Nigeria, Koninkrijk Benin (midden 16e - begin 17e eeuw), is te zien bij Didier Claes. Pierre Dartevelle toont een beeld van de Senufo met een moeder en kind uit Ivoorkust. Een beeld van een zittende stamvader van de Teke (Congo) wordt aangeboden door Bernard Dulon.

Oude meesters

Klaas Muller toont Venus en Adonis uit 1605-1610 van Jan Brueghel I (1568-1625). Floris Van Wanroij brengt een portret van een jong kind van Jan Claesz (1570-1618). Een rivierlandschap op koper van Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) en De vlucht naar Egypte van Lucas Gassel (ca. 1480/1500-1570) vallen op bij Florence De Voldere. Een boslandschap met diverse vogels, waaronder een Dodo, van Hans Savery de Jonge (1589-1654) is te zien bij Douwes Fine Art.

Belgische topstukken

De twee bijzondere olieschilderijen De kokette dood (1923) en Stilleven met groenten en papegaai (1920) van James Ensor, allebei rechtstreeks uit privecollecties, zijn respectievelijk te zien bij Harold t'Kint de Roodenbeke en Francis Maere Fine Arts. Deelnemer Oscar De Vos heeft een aantal werken van museumkwaliteit in petto, waaronder De woonwagen (1928) van Constant Permeke (1886-1952), De verliefden (1921) van Gustave De Smet (1877-1943) en Deeske op het veld (1908) van Gustave Van de Woestyne (1881-1947).

Werken op papier

Petits Papiers - Huberty & Breyne presenteert de originele tekening voor de cover van The Shooting Star, het tiende album van Kuifje dat Herge in 1942 maakte. Vraagprijs: Euro2,5 miljoen. Librairie Signatures biedt een handgeschreven brief waarin Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, naar Benjamin Franklin verwijst.

Meubels en kunstvoorwerpen

De volledige stand van Galerie Steinitz is gedecoreerd met Frans eikenhoutwerk van ca. 1710-1720. De boiserieen decoreerden voorheen de salon van de Britse politicus Sir Philip Sassoon van de familie Rothschild-Sassoon. De antiquair presenteert ook een paar monumentale cornetvazen met de alliantielegers van Gilles Le Brun (1667-1745), in hard porselein met Imaridecor (China, Kangxiperiode, voor 1705). Franc,ois Leage - de jongste exposant op BRAFA - komt met Lodewijk XV hoekkasten in Coromandellak en vernis.

Juwelen

Epoque Fine Jewels brengt een zeldzame halsketting in Etruskische stijl, met signatuur van Carlo en Arthur Giuliano (2e helft 19e eeuw) en een paar 'girandole' oorringen, bezet met diamanten (2e helft 18e eeuw). Bij Chamarande prijken een halsketting in witgoud en een armband in de vorm van een slang, waarvan de kop bezet is met een peervormige diamant en de ogen met cabochons in smaragd (ca. 1970). De juweliers Leysen en BOGH-Art brengen hedendaagse creaties onder de aandacht. Enkele stukken werden speciaal voor BRAFA gemaakt.

Decoratieve kunst en design

De Carpenters Workshop toont een paar stoelen, It is yesterday (2011), van Wendell Castle. Ook bijzonder: de Director's Desk (2014) van Erwin Wurm, in bleek hout en staal, geinspireerd op een kleerkastdeur. Robertaebasta biedt een rozenhouten kabinetkast met bronzen panelen van Eugene Printz en Jean Dunand uit ca. 1940. Futur anterieur pakt uit met een bureautafel/boekenkast in gelakt hout, plexiglas en metaal. De Italiaanse ontwerper Ico Parisi maakte dit unieke stuk in 1967 voor Casa Fontana aan het Comomeer. Galerie N. Vrouyr presenteert diverse Tibetaanse tapijten.

Archeologie

Phoenix Ancient Art brengt een Grieks-Romeinse tafel in brons en zilver met inkervingen (1e eeuw voor Chr. - 1e eeuw na Chr.) en een postuum Grieks-Romeins portret van Alexander De Grote in zwart marmer (1e eeuw na Chr.). Axel Vervoordt toont een vierzijdig kapiteel in zandsteen waarop de Egyptische godin Hathor te zien is (332-30 voor Chr.). Cybele verrast bezoekers met een imposant deksel van een sarcofaag uit de 25e dynastie (751 voor Chr.), in 1970 tentoongesteld in het Museum Rotterdam. Mermoz exposeert een groot beeld van Cihuateotl, godin van in het kraambed overleden vrouwen (Veracruz, Mexico, ca. 900-1300 na Chr.).

Aziatische kunst

Een compleet Chinees ensemble van 18 Luohanmonniken in gelakt pleister met een polychromie (Tsingdynastie, 17e eeuw) is te zien bij Galerie Jacques Barrere. Galerie Tanakaya biedt een geraffineerde Japanse ladenkast, Shibayama Kodansu, in zilver met bloemen- en vogelmotieven en ingelegde parels en ivoor (1e Meijiperiode, 19e eeuw). Bij Marc Michot (Paviljoen van de Keramiek) is een vaas te zien die de acht onsterfelijken weerspiegelt (China, 17e eeuw).

Schilderkunst

Werken van Kasimir Malevitch (1879-1935), Vassily Kandinsky (1866-1944) en Tamara de Lempicka (1898-1980) vallen op bij Kunstberatung. Een zeldzaam werk van Cy Twombly, gemaakt voor Serge Vandercam, wordt aangeboden door Samuel Vanhoegaerden. Bij Stern Pissaro trekken een elegant portret van mevrouw Van der Velde (1920-23) van Kees van Dongen en een stilleven van Severini de aandacht.

Horlogerie

Jacques Neve presenteert een chronometer voor wetenschappelijke observaties (1913) van Louis Leroy. Het werd gebruikt bij radiotransmissie-experimenten waardoor de Eiffeltoren tijdens de Eerste Wereldoorlog beschermd kon worden tegen de voorziene ontmanteling. Ook een omweg waard is het prachtige Kleine planetarium van Antide Janvier, 'horlogemaker voor het Hof in 1784', Parijs (periode Lodewijk XVI, ca. 1785), op de stand van Pendulerie.

Middeleeuwse kunst

Elmar Robert Medieval Art brengt de Maagd met kind, een polychrome houtsculptuur, vermoedelijk uit Keulen (1e helft van de 14e eeuw). Bij Mullany kunnen kunstliefhebbers kennismaken met de Heilige Agnes met originele vergulding en polychroom (Salzburg, ca. 1420). De Backker Medieval Art verrast met een Byzantijnse dorpel in marmer (6e-7e eeuw). Een uniek voorbeeld van de 15e-eeuwse Florentijnse kunst, een plooitafel in beukenhout, is te bewonderen bij Chiale Antiquariato.

Curiosa

Finch & co komt met een model in been van de befaamde guillotine die gebruikt werd tijdens de Franse Revolutie (eind 18e eeuw - begin 19e eeuw). Dario Ghio biedt een spectaculair werk in was, Etude de decomposition humaine (2e helft 17e eeuw) van Gaetano Giulio Zumbo, die voor Lodewijk XIV en De Medici werkte. Porfirius Kunstkammer blinkt uit met een kabinetkast van Augsbourg (eind 16e eeuw) met een marqueterie en jachttaferelen, landschappen en romantische ruines.

Ode aan de verzamelaar

Om de zestigste editie van de beurs te bekronen heeft de Belgische Koning Boudewijnstichting een tentoonstelling georganiseerd. 'De Belgische Verzamelaar' biedt topstukken van onder andere Sam Francis, Margritte en Paul Delvaux, uit privecollecties. De tentoonstelling is een ode aan de verzamelaar, die het culturele erfgoed in stand houdt en doorgeeft.