Iedere Jan mag gratis nieuwe Villa Mondriaan zien

Zaterdag 24 januari wordt het ruim 120 jaar oude schilderij 'Jantje' van Piet Mondriaan schoongemaakt in het recent geopende Villa Mondriaan in Winterswijk. Mensen die Jan in hun naam hebben mogen gratis naar binnen om de live-restauratie te volgen.

Piet Mondriaan was goed bevriend met de vader van Jantje en kwam zodoende veel bij de familie over de vloer. Als dank dat de kunstenaar een tijd bij hen in huis woonde schonk Mondriaan een portret van het jongetje. Het doek is altijd in de familie gebleven en is sinds 2013, toen prinses Beatrix het oude woonhuis van Mondriaan opende door Jantje te onthullen, in langdurige bruikleen gegeven. "Maar het werk is dringend aan een grote schoonmaak toe", vindt directeur Anne Kremers. De restauratoren van Simonis & Buunk zullen Jantje kosteloos restaureren. Bijzonder is dat de eerste stap van het restauratieproces in het museum zal plaatsvinden en dat bezoekers hiervan getuige mogen zijn. De restauratoren zullen het werk ontdoen van het vergeelde vernis en ondertussen uitgebreid toelichting geven op het restauratieproces.

Om Jantje te steunen in zijn 'schoonmaak' mogen alle mensen met Jan in hun naam gratis naar binnen. Dus heet je Jan, Janine, Janneke of Jantine? Kom dan gratis (op vertoon van identiteitsbewijs) op 24 januari naar Villa Mondriaan. Eigen schilderijen die een restauratie behoeven mogen meegenomen worden en er is een uitgebreid kinderprogramma, met o.a. een Mondriaan-kinderwandeling, speurtochten en een voorleeshoekje.