Molenhuis Hattem wordt gerenoveerd

Molen De Fortuin Hattem

Persbericht Hattem, 24 januari 2015

Molenhuis Hattem wordt gerenoveerd

De gemeente Hattem heeft het molenhuis aan de Molenbelt 7 verkocht aan de Stichting Stadskern Hattem. De stichting gaat het molenhuis opknappen en beheren. De molenaars en vrijwilligers van de Fortuin en de stichting Stadskern Hattem hebben samen een plan gemaakt voor de renovatie van het molenhuis, de molen en het plein. De renovatie is een unieke kans om het pand en zijn historische waarde te behouden, het functioneel te gebruiken en het molencomplex in te zetten als toeristische trekker in de Hattemse binnenstad.

Het plan is om van de molen en het molenhuis één complex te maken. De huidige expositie die in de molen staat, gaat naar het achterste deel van het molenhuis. Ook wordt daar een presentatieruimte gemaakt. Het voorste deel van het molenhuis wordt als vergaderruimte ingezet. Hierdoor kan de begane grond van de molen weer functioneel worden ingericht voor de werkzaamheden in de molen. Ook de buitenruimte van de Molenbelt wordt opnieuw inge-richt, zoals opgenomen in het gemeentelijke project Agenda Binnenstad. Deze aanpassingen hebben een aantal voordelen: er is meer ruimte voor de molenwinkel, er is meer ruimte voor bezoekers en de techniek van de molen is beter zichtbaar. Ook is de molen beter toegankelijk voor bezoek van groepen leerlingen.

Wethouder Jan van der Heeden is enthousiast over de plannen: ‘Met de Agenda Binnenstad zijn we bezig om van de binnenstad een nog aantrekkelijker gebied te maken: voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Het opknappen van het molenhuis past hier uitstekend in. Door de nieuwe functie wordt het pand goed gebruikt en onderhouden en nodigt het uit om een bezoek te brengen aan de molen. Ik ben erg blij met de manier waarop Stichting Stadskern Hattem, de molenaars en de gemeente elkaar gevonden hebben om er samen de schouders onder dit plan te zetten. De stichting en de molenaars en vrijwilligers van de Fortuin verdienen een pluim voor hun inzet voor de molen.’

Planning en financiën

De planning is om de verbouwing af te ronden in 2015. Op die manier is het molencomplex klaar voor het 200 jarig jubileum van de molen in 2016. Het plan wordt door meerdere partijen gefinancierd: de Stichting Stadskern Hattem en de gemeente dragen bij aan de kosten. Daarnaast wordt een deel van de renovatie gefinancierd met een subsidie uit het Regiocon-tract Noord-Veluwe van de Regio Noord-Veluwe.