Jeugdartsen GGD kunnen voortaan rechtstreeks verwijzen


De jeugdartsen van GGD Hollands Noorden gaan per 1 februari 2015 kinderen rechtstreeks verwijzen naar de tweedelijns gezondheidszorg. Kinderen in Noord-Holland Noord ontvangen zo snel en efficient de zorg die zij nodig hebben.

Als bij medisch onderzoek door de jeugdarts afwijkingen gevonden worden, moeten deze vaak nader onderzocht of behandeld worden. Soms kan dit bij de huisarts (1e lijn), soms moet verwezen worden naar de specialist in het ziekenhuis (2e lijn). Tot voor kort verwees de jeugdarts kinderen altijd
eerst naar de huisarts. Vanaf 1 februari kunnen kinderen rechtstreeks naar de juiste specialist in de eerste- of tweedelijns gezondheidszorg verwezen worden.

Afspraken verwijzingen

Klinisch specialisten, zorgverzekeraars en huisartsenkoepels hebben samen afspraken gemaakt om de verwijsroute vanuit de jeugdgezondheidszorg voor ouders en kinderen te verbeteren. De jeugdarts verwijst alleen naar de 2e lijn als er in de 1e lijn geen aanvullende diagnostiek of behandeling
voorhanden is. De huisarts van het kind krijgt altijd bericht over de verwijzing, zodat deze goed op de hoogte blijft. Als het nodig is overleggen de jeugdarts en de huisarts met elkaar.