Maatregelen evaluatie speelbeleidsplan


27-01-2015 De gemeente heeft in het verleden diverse klachten ontvangen over overlast rondom de speelvoorzieningen voor de jeugd en wat oudere jongeren. Hier is onderzoek naar verricht. Graag informeren wij u over het onderzoek, de uitkomsten en maatregelen.
In de evaluatie onderzochten we het beleid, de klachten, wat we als gemeente deden met de klachten en de samenwerking en samenspraak met de verschillende partijen. Daarnaast zijn op verschillende momenten overdag tijdens de schooltijden, na schooltijd en `s avonds diverse locaties bezocht.

Conclusies en aanbevelingen

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek was dat de speelvoorzieningen zeer succesvol zijn in gebruik en waardering.

Uit deze evaluatie kwamen ook enkele aanbevelingen. Het College van B en W heeft inmiddels besloten om maatregelen te nemen met als doel de overlast te verminderen.

Maatregelen

1. Het breedtesportterrein in park 'De Vogelzang' wordt een Pannakooi met lager hekwerk (de locatie wordt 'afgewaardeerd'). Ook komt er een ballenvanger om te voorkomen dat ballen op de Sterrenlaan terechtkomen.
2. Er komt een nieuw breedtesportterrein op een meer geschikte locatie, waar we in samenspraak met de bewoners naar gaan zoeken.
3. We laten de gebruiksbeperking bij het breedtesportterrein in park 'De Vogelzang' vervallen. Het breedtesportterrein mag nu tot 20 uur gebruikt worden, maar een aantal jongeren gaat daarna elders in de omgeving van de speelvoorziening rondhangen en veroorzaken (geluids)overlast.
4. We plaatsen borden met gedragsregels bij alle (bovenwijkse) speelvoorzieningen voor de jeugd en oudere jongeren zodat duidelijk is wat er wel en niet mag.
5. De dubbele poorten in de hekwerken van de breedtesportterreinen maken veel lawaai wanneer er ballen tegenaan geschoten worden. Daarom worden ze verwijderd en vervangen door vast hekwerk.
6. De bankjes bij het verharde sportveld aan de Kometenlaan worden verwijderd om `hanggedrag' te voorkomen.

Evaluatie speelbeleidsplan

Evaluatie speelbeleidsplan (Pdf, 3,2Mb)