Dubbele verkiezingen 18 maart


Gepubliceerd op: 27-01-2015
Op woensdag 18 maart 2015 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Dat betekent dus twee keer stemmen op 1 dag.
Provinciale Statenverkiezingen worden een keer in de vier jaar gehouden waarbij leden rechtstreeks door de inwoners van de provincie worden gekozen. Een bijzondere bevoegdheid van de provinciale staten is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.

Waterschap

De waterschap verkiezingen worden voor het eerst door de gemeente georganiseerd. Een waterschap of hoogheemraadschap is een overheidsinstantie die in een bepaalde regio de waterhuishouding regelt. In onze gemeente is dat het Hoogheemraadschap Delfland.

Stemmen

Voor de provinciale staten en het waterschap kunt u uw stem uitbrengen in elk stembureau in Pijnacker-Nootdorp. Bent u niet in de gelegenheid om in uw eigen gemeente te stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. U kunt dan stemmen in een willekeurige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Let op:
voor het waterschap kunt u alleen stemmen in een gemeente in die in het gebied van het Hoogheemraadschap Delfland ligt.
Als u niet naar het stembureau kunt komen, kunt u een andere kiezer voor u laten stemmen. U moet die persoon dan machtigen. Hiervoor kunt u een volmacht aanvragen.

Regels stemmen met kiezerspas en volmacht

* Regels stemmen met kiezerspas.pdf 187 kB
* Regels stemmen met volmacht.pdf 186 kB