Alexander De Croo zegt in Geneve 20 miljoen euro toe voor humanitair..


Datum: 27 januari 2015

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trekt in 2015 20 miljoen euro uit voor de vaste kernfinanciering van vier multilaterale organisaties die zich richten op humanitaire hulp: Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR), de
vluchtelingenorganisatie van de VN die zich richt op Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (UNRWA), het Internationale Comite van het Rode Kruis en het Bureau voor de Cooerdinatie van Humanitaire Zaken van de VN (OCHA).

Alexander De Croo is in Geneve voor een tweedaags werkbezoek aan een reeks multilaterale partnerorganisaties. Op het programma staan onder meer gesprekken over de monitoring van mensenrechten, de strijd tegen ebola en de situatie in Centraal-Afrika.

Tijdens een onderhoud met Antonio Guterres, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, werd een stand van zaken opgemaakt van de humanitaire noden van vandaag. Wereldwijd zijn meer dan 51 miljoen mensen op de vlucht, een van de hoogste cijfers sinds de Tweede Wereldoorlog.

Belgie stelt een deel van zijn budget humanitaire hulp ter beschikking van internationale hulporganisaties onder de vorm van `core bijdragen'. Dit zijn bijdragen aan het algemene budget van de organisaties, zonder oormerking voor een bepaalde humanitaire crisis. Deze aanpak maakt deel uit van
het zogenaamde `good humanitarian donorship':

1. Voorspelbaarheid van de bijdragen: de organisaties hoeven niet telkens opnieuw met de pet rond te gaan.
2. Onmiddellijke beschikbaarheid: de organisaties kunnen onmiddellijk reageren op een noodsituatie.
3. Ongeoormerkt: de organisaties kunnen de middelen zelf inzetten op basis van evaluatie van de humanitaire noden.

De minister heeft beslist om de volgende drie jaar (2015-2017) 60 miljoen euro vast te leggen voor kernfinanciering. Dit jaar wordt 20 miljoen uitgetrokken voor de kernfinanciering van vier multilaterale organisaties die zich richten op humanitaire hulp:

* United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR): 7,5 mio
* United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA): 6,25 mio
* Internationaal Comite voor het Rode Kruis (ICRC): 4 mio
* United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA): 2,25 mio