Jonge Jury en Gouden Lijst slaan handen ineen


27-01-2015

Twee toonaangevende prijzen voor jeugdliteratuur, de Jonge Jury en de Gouden Lijst, slaan de handen ineen. Door de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst te combineren op de Dag van de Jonge Jury zijn de twee meest toonaangevende literatuurprijzen voor jongeren van 12 tot
en met 15 jaar samengebracht. Deze dag wordt gevierd op 15 april 2015 in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Gouden Lijst
De Gouden Lijst is de juryprijs voor de best geschreven jeugdboeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar. De Gouden Lijst wordt jaarlijks uitgereikt aan maximaal twee boeken, een in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en een in de categorie vertaalde boeken. Naast de Gouden
Lijsten worden er tevens, maximaal drie, Eervolle Vermeldingen toegekend. De prijs werd in 2011 door de CPNB in het leven geroepen om het gat te dichten tussen de Griffels (tot 12 jaar) en de Dioraphte Literatour Prijs (15 - 18 jaar).

Jonge Jury
Tienduizenden scholieren tussen 12 en 16 jaar lezen voor de Jonge Jury tussen september en april naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.
Het boek met de meeste stemmen wint de enige publieksprijs voor jeugdliteratuur, de Prijs van de Jonge Jury. De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen, uitgevoerd door Passionate Bulkboek.

Actueel (overzicht)