BHIC zet lidmaten NHG- Grave online


Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft op zijn site de lidmaten van de Nederlands Hervormde Gemeente Grave beschikbaar gesteld in de periode 1676 - 1836. Voor stamboomonderzoekers een interessante bron, omdat er veel namen in voorkomen. Tevens blijken uit dit bestand ook
verhuisbewegingen. Verhuizingen in de periode tot 1811 zijn lastig te traceren, maar lidmatenregisters geven wel dergelijke informatie. In totaal gaat het om 7673 persoonsvermeldingen.

Lidmaten zijn mensen die belijdend lid zijn van een kerkelijke gemeente. Oorspronkelijk had dit een algemene betekenis, maar vanaf de achttiende eeuw geldt dit alleen voor de protestante kerkleden. Het lidmaatschap krijg je door het doen van belijdenis. Een andere mogelijkheid is het geven van
een attestatie (verklaring) van de gemeente waaruit je afkomstig was. Dit verschijnsel vind je in deze index regelmatig terug ("met attestatie" naar een andere gemeente), omdat er veel persoonsvermeldingen van militairen in deze index zitten.

Genealogen kunnen nu gemakkelijk deze voor Grave interessante bron doorzoeken. Dat kan via: http://www.bhic.nl/onderzoeken/lidmaten.