Serieuze lacunes in WHO raamwerk


27.01.2015

Wemos ziet serieuze lacunes in het raamwerk waarmee de WHO mag gaan afstemmen met de zogenaamde non-State actors.

Onder non-State actors vallen zowel maatschappelijke organisaties als bijvoorbeeld aan de industrie gerelateerde associaties. Als de lacunes niet worden verholpen, zet WHO de deuren open voor verdere invloed van private, commerciele belangen. Dat is niet gunstig voor de mondiale
volksgezondheid. Wemos is bezorgd dat dergelijke partijen veel invloed zullen uitoefenen op de internationale besluitvorming op het gebied van volksgezondheid. De WHO en haar lidstaten kunnen op die manier de volksgezondheid onvoldoende beschermen. Ongewenste belangenverstrengeling zal
toenemen als er onvoldoende waarborgen worden ingebouwd. We voorzien dat er nieuwe kanalen ontstaan voor commerciele belangen ten koste van gezondheidsbelangen.
Wemos is blij met het voorstel van lidstaat Argentinie om tussen deze vergadering en de lidstaten vergadering van de WHO in mei, een proces te starten om het voorliggende raamwerk te verbeteren.

Wemos is deze week in Geneve bij de vergadering van de uitvoerende raad van de WHO en haar lidstaten. Als lid van het Medicus Mundi International netwerk (MMI) leest Wemos vandaag een interventie voor waarin we onze zorgen uiten over deze lacunes.