Innovatieve dorpsinitiatieven Vitaal Platteland beloond


Inhoud

Vijftien dorpsinitiatieven ontvangen een subsidie van in totaal ruim 290.000 euro van de provincie Drenthe. De bijdrage komt uit het programma Vitaal Platteland, waarmee de provincie de leefbaarheid op het Drentse platteland wil stimuleren.

De projecten zijn geselecteerd uit 38 aanvragen. Gedeputeerde Rein Munniksma: "Met de gehonoreerde initiatieven komen nieuwe verbindingen tot stand. Je ziet dat lokale ondernemers, vrijwilligers en professionals er samen de schouders onder willen zetten. De dorpsinitiatieven die inspelen op de
veranderende zorg en `naoberschap' zijn momenteel erg actueel. Samen problemen aanpakken en de leefbaarheid vergroten. De provincie waardeert dit en beloont deze inzet."

Een drietal geselecteerde projecten

Dorpsbelang Vledder zet een Informatie- en Contactcentrum Zorg en Welzijn op waar inwoners terecht kunnen met vragen en hulpverzoeken. Door op een nieuwe manier de verbinding te leggen tussen vrijwilligers en professionals wordt de leefbaarheid in het dorp en de omgeving geborgd.

In de gemeente De Wolden wordt met de provinciale bijdrage een gebiedscooeperatie Zuidwest Drenthe opgezet voor het versterken van de regionale economie en duurzame leefbaarheid. Dit gebeurt samen met ondernemers, inwoners, onderwijs en overheid.

Plaatselijk Belang BargerCompascuum gaat een businesscase voor het dorp uitvoeren om het dorp levendig en vitaal te houden. Zo onderzoeken zij de mogelijkheden om de supermarkt te behouden, eigen zorg te organiseren en een ontmoetingscentrum te realiseren.

Aanvragen dorpsinitiatieven

Verenigingen, stichtingen en andere georganiseerde vormen van dorpsbewoners kunnen dit jaar van 1 maart tot en met 30 april en van 1 augustus tot 30 september aanvragen indienen. Per plan is maximaal 25.000 euro beschikbaar. Tot en met 2018 zullen er twee jaarlijkse ronden zijn.

Naar een vitaal platteland

Op vele terreinen zien we verschuivingen en veranderingen die gevolgen hebben voor de leefbaarheid in de kleine kernen. Zo verandert de samenstelling en omvang van de bevolking en groeit de mobiliteit. Om het platteland leefbaar te houden hebben Provinciale Staten in 2010 25 miljoen euro
beschikbaar gesteld voor een Vitaal Platteland. Een deel hiervan wordt gebruikt om dorpsinitiatieven te ondersteunen.

Meer informatie over dorpsinitiatieven staat op www.provincie.drenthe.nl/dorpsinitiatieven.

Laatst bijgewerkt op 27 januari 2015.