Onderwijs verdient meer aandacht - BTC publiceert thematisch magazin..


Datum: 27 januari 2015

Impact

Onderwijs is een van de vier interventiesectoren van de Belgische gouvernementele samenwerking, naast gezondheidszorg, landbouw en basisinfrastructuur. De derde editie van Impact is volledig gewijd aan deze belangrijke sector, met specifieke aandacht voor de niches waarin de Belgische
Ontwikkelingssamenwerking het verschil wil maken.

In Burundi wordt het gehele basisonderwijs ingrijpend hervormd met steun van Belgie. De rol van leerkracht en leerling wordt aangepast volgens de noden van het hedendaagse onderwijs.

In Oeganda ligt de focus van de inspanningen op de lerarenopleiding; een niet geringe opdracht waar een heuse gedragsverandering bij komt kijken.

In Palestina werkt BTC vooral in het technisch onderwijs en de beroepsopleiding, met als doel bruggen te slaan tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Belgie is een relatief kleine donor, maar neemt toch zijn plaats in op de internationale scene. Ons land beheert een internationaal onderwijsfonds van 50 miljoen dollar in Burundi. En dankzij de hulp van Belgie heeft het Congolese onderwijsministerie zijn geloofwaardigheid versterkt, waardoor
het steun van andere donoren kon aantrekken.

Onderwijs is cruciaal voor de ontwikkeling van een land. Maar dat is niet de enige reden waarom onderwijs in de Belgische ontwikkelingssamenwerking meer aandacht verdient dan het tot op heden heeft gekregen.

Impact OnderwijsExterne link [PDF]