Cystic Fybrosis-centrum UMCG krijgt keurmerk van NCFS


27 januari 2015

Het Cystic Fybrosis-centrum van het UMCG krijgt het keurmerk van de NCFS (Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting) voor de kwaliteit van de zorg voor kinderen en volwassenen met Cystic Fibrosis. Aan de hand van 61 kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door de NCFS is de zorg van het CF-centrum
beoordeeld. Het UMCG is het vijfde centrum dat na Den Haag, Utrecht, Oost-Nederland en Amsterdam het NCFS-keurmerk ontvangt.

Met het verlenen van de keurmerken wil de NCFS bijdragen aan systematische verbetering van de kwaliteit van de zorg, vanuit het perspectief van mensen met CF. NCFS toetst elke 4 jaar de centra vanuit patientenperspectief, om daarmee de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Alle patienten en
ouders kregen hiertoe een vragenlijst over de verleende zorg. Een toetsingscommissie bestaande uit een CF-patient, een ouder, een verpleegkundige en de NCFS, bezocht vervolgens het centrum.

Cystic Fybrosis (taaislijmziekte) is een aangeboren ziekte die nog niet te genezen is. In Nederland zijn 7 gespecialiseerde ziekenhuizen, CF-centra, waar kinderen en volwassenen met CF terechtkunnen.