Vragen en antwoorden over windmolen Grote Sloot 158 Schagerbrug


Wat is de uitspraak van de Raad van State over windmolen 158?
De molen staat op een plek waar hij niet mag staan. De Raad van State heeft bepaald dat voor de molen op deze plek geen vergunning kan worden verleend. De gemeente moet daarom een nieuw besluit nemen op de verzoeken om te handhaven.



Wat vindt de gemeente van de uitspraak van de Raad van State?
Wij respecteren vanzelfsprekend de uitspraak van de Raad van State. De uitspraak is duidelijk. Wij geven hier zo snel mogelijk uitvoering aan.

De gemeente moet gaan handhaven. Wanneer gaat dat gebeuren?
De gemeente verzoekt de rechtbank zo snel mogelijk uitspraak te doen in de enige nog lopende rechtszaak tegen molen 158. Nu de Raad van State een duidelijke uitspraak heeft gedaan, wil de gemeente overgaan tot verwijdering van de molen, maar daarbij moet de gemeente wel zorgvuldig en volgens
de regels handelen. Zolang de vergunning op basis van artikel 19.2 nog bestaat, kan de gemeente nog niet optreden.

Tegen deze vergunning is beroep bij de rechtbank aangetekend. In die procedure zal de gemeente het standpunt innemen dat de vergunning ongedaan moet worden gemaakt. Als de rechtbank de gemeente volgt, zal de gemeente direct na de rechtbankuitspraak de eigenaar van de windmolen een brief sturen
om hem op te dragen de molen te verwijderen. De gemeente begrijpt dat de omwonenden na de uitspraak van de Raad van State direct sloop verwachten. Als we dit niet zorgvuldig doen, kan de opdracht tot verwijdering ook weer aangevochten worden bij de rechter en gaat het nog langer duren.

Kortom, als de rechter de vergunning van art.19.2 vernietigt, gaat de gemeente direct over tot aanschrijven van de eigenaar om de molen te verwijderen. De eigenaar zal daar enige weken tijd voor moeten krijgen, omdat de gemeente verplicht is hem daarvoor een redelijke termijn te geven.

De omwonenden hebben overlast van de windmolen. Kan de windmolen niet alvast worden stopgezet?
Nee. Deze molen staat illegaal op deze plek en moet daarom verwijderd worden. Ondanks dat voldoet deze molen nog wel aan de regels van geluid en slagschaduw. Wij kunnen de windmolen daarom niet stil zetten. De uitspraak van de Raad van State ging niet over geluidsoverlast, maar alleen over de
locatie waar de molen staat. De uitspraak van de Raad van State is dus ook gebaseerd op de locatie en niet op de overlast.

Kan de windmolen worden teruggebouwd? Zo ja, gaat dat ook gebeuren?
De eigenaar heeft in 2005 een vergunning gekregen om de windmolen te bouwen, maar op een andere plek dan waar de molen nu staat. Dat betekent dat hij op de in 2005 vergunde locatie een ander type windmolen zou mogen terugbouwen. Of hij dat gaat doen, is aan de eigenaar.

De eigenaar kan ook een nieuwe vergunning aanvragen voor bijvoorbeeld hetzelfde type molen als er nu staat, maar voor de locatie waarvoor in 2005 vergunning is gegeven en die in het bestemmingsplan staat. Als dat gebeurt zal de gemeente deze aanvraag zeer kritisch bekijken.

Welke gevolgen heeft dit alles voor andere windturbines in de gemeente?
Geen. De uitspraak van de Raad van State ging over de windmolen aan de Grote Sloot 158.