ARTtube is klaar voor de toekomst

ARTtube is klaar voor de toekomst

27 januari 2015

ARTtube, het online videoplatform van musea in Nederland en Belgie, breidt uit. Met een vernieuwde website en vijf nieuwe partners is ARTtube klaar om de komende twee jaar uit te groeien tot de publieke bron voor kwalitatieve internetvideo's over kunst en design.

Op ARTtube zijn meer dan 500 hoge kwaliteit video's te zien over kunst en design, geproduceerd door en vanuit de expertise van dertien musea en instellingen. De vernieuwde website biedt de bezoeker diverse manieren om te navigeren door deze rijkdom aan video's, zoals thematische keuzes en uitgelichte selecties waaronder de nieuwste video's, de tip van de redactie of gerelateerde zoekresultaten. Momenteel genieten maandelijks ruim 20.000 unieke bezoekers van de video's op ARTtube.

Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum: "Het is fantastisch dat ARTtube bestaat om voor nu en later de rijkdom van onze tentoonstellingen en museale collecties zichtbaar te maken. Zo kunnen tentoonstellingen uitgroeien tot legendarische gebeurtenissen die opnieuw kunnen worden beleefd in een prachtig online archief, waarbij de pijn wanneer je er niet bij was iets wordt verzacht."

ARTtube groeit

Vanaf vandaag dragen de volgende vijf nieuwe partners video's bij aan ARTtube: Frans Hals Museum/De Hallen Haarlem, Groninger Museum, Middelheimmuseum in Antwerpen, Museum De Lakenhal en Willem II Fabriek 's-Hertogenbosch. ARTtube is gestart als samenwerking tussen Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In 2014 sloten Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam, Centraal Museum Utrecht en Museum Jan Cunen in Oss aan.

Het museum zonder sluitingstijd

ARTtube sluit naadloos aan op recente ontwikkelingen in het culturele veld: de vraag om meer en betere samenwerking tussen instellingen; de verhalen over de kunstwerken en tentoonstellingen ook buiten de muren en openingstijden aan het publiek te tonen; het inzetten van nieuwe media om directer in contact te zijn met het publiek. ARTtube werkt samen met de publieke omroep en digitale cultuurzenders in Nederland en Belgie voor de distributie van bestaande content en het maken van nieuwe producties. In 2014 produceerde ARTtube bijvoorbeeld in samenwerking met NTR/SchoolTV de serie ARTclips voor het VMBO onderwijs, gepresenteerd door Maurice Lede. Bovendien verzorgt ARTtube videoprogramma's op festivals als Lowlands, Blown Away en Kantor festival.

Kennisdeling

Naast het verspreiden van video's zet ARTtube zich ook in om kennis over (online) video's over kunst en design te delen. Meerdere keren per jaar organiseert ARTtube kennisdagen genaamd "ARTtube Academie" en publieke events waarbij de video's op groot scherm en in bijzijn van de makers worden getoond zoals "ARTtube On Stage".

Over ARTtube

De dertien musea en instellingen bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Te zien zijn bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. Ook fictie en experiment komt aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms.

ARTtube is in 2009 gelanceerd als een videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen en in 2012 verder ontwikkeld tot een gezamenlijk online videokanaal in samenwerking met de vijf partnermusea. Hierin is ARTtube gesteund door Fonds 21 en Mondriaan Fonds, de hoofdbegunstigers van het project.