Excellente studenten Accountancy in gesprek met curator Piet Gunning

"Als je op je gevoel afgaat klopt het bijna altijd."

Samenvatting

Op 21 januari kwamen 15 excellente studenten en kersverse alumni Accountancy naar het Koetshuis voor een interactieve sessie met mr. Piet Gunning. Uitgenodigd waren studenten die recent een studiefase - van propedeuse tot en met post-master - met de hoogste gewogen gemiddelde cijfers hebben afgerond. Nyenrode is trots op de prestaties van deze studenten en wil ze met dit evenement belonen voor hun inzet. Het gesprek ging over de praktijk van een curator en de rol van accountants/financieel adviseurs in cases uit die praktijk. Piet Gunning is curator in faillissementen, juridisch adviseur van bedrijven in moeilijkheden en proces-advocaat van bestuurders die door curatoren (dreigen te) worden aangesproken. Ook is hij een oud international van het Nederlands hockeyelftal. De sessie werd mede georganiseerd door de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS).

In 2008 begon Piet Gunning een advocatenkantoor in een niche: specialisatie faillissementen. "Het zou gaan regenen", zegt Gunning, en niet lang daarna had hij met zijn nieuwe kantoor inderdaad genoeg te doen. Gunning trad daarvoor al lange tijd op als curator. Hij was onder meer betrokken bij het arrest Piet GunningReinders Didam. Daaruit bleek dat de accountant aansprakelijk kan worden gehouden als hij ten onrechte adviseert om dividend uit te keren, terwijl het bedrijf niet veel later failliet gaat. Tijdens een sessie voor excellente studenten van de accountantsopleiding vertelt Gunning over zaken die hij tegenkomt als curator en de link met accountancy. Want als je ergens binnenkomt als curator, dus als je door de rechtbank bent aangewezen om - in het belang van de schuldeisers - de failliete boedel te liquideren, is een van de vragen die je jezelf stelt "Is de accountant wel wakker geweest?".

De menselijke factor Gunning vraagt de studenten waar ze aan denken bij een faillissement. Ze noemen zaken als schuld, schuldeisers en bezittingen, maar ook verdriet, strijd, de menselijke factor. Die is inderdaad van groot belang zegt Gunning. Als je op de eerste dag bij mensen komt is er vaak veel verdriet en onzekerheid. Ze weten niet wat er gaat gebeuren. "Maar het is niet alleen het einde van iets, het is ook altijd het begin van iets anders." Gevoel hebben voor die menselijke factor is zowel voor curatoren als voor accountants belangrijk. Ook het spanningsveld binnen de organisaties van accountants en curatoren/advocaten is vergelijkbaar: ben je er vooral om mensen te helpen of om geld te verdienen? Gun je elkaar iets als partners of nExcellente studenten Accountancyiet? En net als accountants moeten ook curatoren robuust zijn: ethisch besef hebben en een rechte rug. Allebei moeten ze volgens Gunning vertrouwen hebben in hun eigen `niet-pluis-gevoel': "Als je op je gevoel afgaat klopt het bijna altijd."

Mest en eieren Gunning houdt van de onverwachte dingen. Bijvoorbeeld dat hij bij het faillissement van een boer ineens een telefoontje kreeg van een gemeenteambtenaar: wanneer hij de mest zou gaan uitrijden? Want als je dat niet op tijd doet krijg je een boete. En dan blijkt droge mest nog iets op te leveren ook. Een vraag voor de studenten: als de boer kippen had, die als pand dienden voor een lening van de bank, van wie zijn dan de eieren bij een faillissement, van de bank of van de curator? De studenten zijn verdeeld. Het juiste antwoord is: van de bank. Wat van een boom valt is van de eigenaar van de boom.

De rol van de accountant Waarom is het werk van accountants belangrijk voor een curator? De rechtspersoon is aansprakelijk maar de bestuurder kan de zaak - expres of `per ongeluk' - laten ploffen. Dan is het belangrijk dat wat er in de jaarstukken staat klopt. Een schuldeiser kan proberen ook de bestuurder zelf aansprakelijk te stellen, maar dan moet er sprake zijn van onbehoorlijk bestuur en uit de stukken moet blijken dat dat de oorzaak was van het faillissement. Ook als de jaarcijfers niet op tijd worden ingeleverd kan dat leiden tot een rechtsvermoeden van onbehoorlijk bestuur. Studenten reageren verrast: dat te laat inleveren gebeurt best vaak en ze wisten niet dat dit zo'n vergaande consequentie kon hebben.

Onbewust excellent Aan de hand van vragen van de studenten gaat Gunning nog wat specifieker in op bijvoorbeeld een ongezonde relatie tussen moederbedrijf en dochter (vergelijkbaar met echte ouders die hun kinderen maar geld blijven geven), het lastige van faillissementen bij dienstverleners (je kunt klanten niet verkopen) en het nieuwe fenomeen van de `stille curator' (mag niet van Rechtbank Midden Nederland, maar wel van Rechtbank Amsterdam). Studenten vertellen na afloop tijdens borrel en buffet dat ze het een interessante sessie vonden. En dat het leuk is om te horen dat je bij de groep met de beste gemiddelde cijfers uit jouw fase hoort. Deze excellente studenten zijn zich over het algemeen helemaal niet van hun excellentie bewust, maar gewoon lekker bezig met hun studie.Excellente studenten en Piet Gunning