Museum van de Vrouw wint eerste cultuurprijs

Op zondag 25 januari hebben de vrijwilligers van het Museum van de Vrouw de eerste Cultuurprijs Echt-Susteren ontvangen uit handen van wethouder Peter Pustjens. De prijs bestond uit een oorkonde en een bronzen beeldje 't Zwingelke, gemaakt door kunstenaar Lei Hannen. De plechtigheid werd opgeluisterd door zangkoor Pey Vocaal met dirigente Esther Zaad en begeleiding van Arno Kerkhof.

Waarom een prijs?

De Cultuurprijs heeft als doel een persoon of organisatie te eren en daarmee de waarde te erkennen van hun werk of activiteiten voor de ontwikkeling van het culturele leven in de gemeente Echt-Susteren. Dit kan zijn op het gebied van : muziek, literatuur, theater, dans, beeldende kunst, architectuur, fotografie, cultuureducatie, folklore, geschiedbeoefening, erfgoed, archeologie, in de professionele en de amateurkunst. De organisatie van de uitreiking is op verzoek van de gemeenteraad in handen van de Klankbordgroep in samenwerking met de BIND cultuurcoach.

Grote opkomst

Ad Gijzels heette de ongeveer 70 aanwezigen van harte welkom uit naam van de Klankbordgroep Cultuur Echt-Susteren. Hij memoreerde aan de taken van de klankbordgroep en stelde de selectiecommissie voor: Susanne Hannen, Bert Kop, Jos Lemmen, Benoit Locht, Jose Morales Belmar, allen personen die zich lokaal of provinciaal met cultuur bezighouden. Na oproepen in de lokale pers zijn er 8 voordrachten ontvangen uit de Echt-Susterse samenleving: Ad Gijzels, Wil Schulpen, Ger Boonen en Piet Aben zijn genomineerd omdat zij zich ieder inzetten op meerdere cultuurterreinen. Naast het Museum van de Vrouw zijn de volgende cultuurorganisaties voorgedragen: Fluit- en Trommelkorps St. Joseph Koningsbosch, Redactie Nuujstads woordenboek van de Heemkundevereniging Nieuwstadt en Werkgroep Thesaurus Romanus Peyensis (het paardje van Pey).

Juryrapport

De jury was het eens over de winst voor het Museum van de vrouw. "Het Museum van de vrouw maakt het mogelijk dat ons culturele erfgoed wordt behouden, geregistreerd, geconserveerd en tentoongesteld. De vrijwilligers van het Museum zijn de dragers van het instituut en zetten zich belangeloos in om het culturele leven in de gemeente op een hoger plan te brengen. Zij hebben het voor elkaar gekregen om via innovatieve concepten bezoekers vanuit de wijde omgeving aan te trekken en creeren met de Gooi Kamer een ontmoetigingsplaats, waardoor ook het monumentale pand haar oorspronkelijke functie terug krijgt. De wijze waarop het Museum van de Vrouw het verleden doet herleven, meegaat met haar tijd en een totaalpakket biedt, is lovenswaardig", aldus de juryvoorzitter.

Belang van cultuur

Wethouder van cultuur Peter Pustjens: "Het is een mooi initiatief om een Cultuurprijs in het leven te roepen. Cultuur loopt als een rode draad door onze geschiedenis en door onze kernen in. Er wordt op vele vlakken en op allerlei niveaus van genoten en het is belangrijk dat we dit als samenleving in stand houden. Als gemeentebestuur zijn we dan ook heel blij met dit initiatief, de vele voordrachten en de hoge opkomst bij de eerste uitreiking. Natuurlijk feliciteren we het Museum van de Vrouw en al haar vrijwilligers van harte met deze prijs!"