Koepels pleiten voor uitstel behandeling wetswijziging APPA

Koepels pleiten voor uitstel behandeling wetswijziging APPA

27 januari 2015

Het IPO, VNG, de UvW, de Wethoudersvereniging en het Nederlands Genootschap Burgemeesters hebben de Tweede Kamerleden per brief opgeroepen de wet verkorting duur voortgezette uitkering van de APPA (algemene pensioenwet politieke ambtsdragers) te behandelen nadat zij de integrale visie op de rechtspositie van politiek ambtsdragers hebben ontvangen. De koepels stellen dat alleen door toetsing aan die visie er een gefundeerd oordeel kan worden gevormd over de voorgestelde wijzigingen in de rechtspositie van politieke ambtsdragers.

Minister Plasterk (BZK, PvdA) heeft in de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel aangekondigd dit voorjaar met deze gevraagde integrale visie te komen. De visie moet gebaseerd zijn op een aantal leidende principes zoals onafhankelijkheid en neutraliteit, vertrouwensbeginsel en politiek risico. De woordvoerders in de Tweede Kamer hebben aangegeven het wetsvoorstel Wet verkorting duur voortgezette APPA alwel binnenkort te willen behandelen. Op donderdag 29 januari buigt de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer zich over het verzoek van de koepelorganisaties.

In de brief wordt gesteld: "Politieke ambtsdragers vervullen een belangrijke en verantwoordelijke rol in onze samenleving. Daarvoor zijn en blijven gekwalificeerde en gemotiveerde bestuurders nodig. De rechtspositie van politieke ambtsdragers is de laatste jaren vaak onderwerp van debat. Uitkomst daarbij was vaak eenzijdige versobering van de arbeidsvoorwaarden, ondanks de breed gedeelde bezwaren tijdens de consultatieperiodes."