`Erkenning van problemen door muizenplaag'

"Er is nu herkenning en erkenning van de problemen waar de gedupeerde veehouders in het noorden mee worstelen. In elk geval is begrip ontstaan voor de situatie van de getroffen boeren".

Dit zegt beleidsmedewerker Wiebren van Stralen namens LTO Nederland naar aanleiding van overleg, vanmiddag in de Tweede Kamer, over de komende Landbouwraad in Brussel. Hierbij kwam ook de muizenplaag aan de orde.

Geen toezeggingen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) komt binnenkort, waarschijnlijk vergezeld van enkele Kamerleden, naar het noorden om te gevolgen van de muizenplaag te bekijken. Ook zal ze een brief schrijven aan de Tweede Kamer over mogelijke oplossingen. Wellicht dat een calamiteitenregeling mogelijkheden biedt. Toezeggingen over financiele hulp aan getroffen boeren deed ze echter niet. Volgende week schrijft ze een brief aan de Tweede Kamer over mogelijke oplossingen.

Van Stralen kijkt vooruit naar wat nu moet gebeuren: "Wij pleiten voor pragmatische mogelijkheden om het grasland te herstellen. Als er regels zijn, die dat bemoeilijken, dan moet daar soepel mee om worden gegaan. Voorts is een grondige verkenning nodig van wat tot normaal bedrijfsrisico kan worden gerekend en wat niet. Belangrijk is de vraag wat de reikwijdte van boeren zelf is om dit op te kunnen vangen."

Reele kosten

Volgens van Stralen loopt de schade voor individuele veehouders hoog op. Hij spreekt van reele kosten, waar de boer zelf voor op moet draaien. Het gaat niet alleen om bestrijdingsmaatregelen en graslandherstel, maar ook om opbrengstderving en later in het jaar de noodgedwongen aankoop van veevoer.

De totale schade is intussen opgelopen tot om en nabij 75 miljoen euro. Van Stralen: "Dat is geen overdreven bedrag. Er is heel nauwkeurig en secuur gerekend. De ramingen zijn gedaan op basis van verschillende categorieen."

Vriezen

Hij wijst tenslotte op de noodzaak van onderzoek om dit soort plagen in de toekomst voor te zijn. "Wat nu echt helpt is, als het flink gaat vriezen. Niet een paar dagen, maar liefst een paar weken."

21 januari 2015

BRON: Jack Luiten