REd serie: Waar gaat het heen met de wereldeconomie?

De Return on Education van het Advanced Management Program door Haico Ebbers

Haico Ebbers is hoogleraar internationale economie en directeur van het Nyenrode Europa China Instituut. Als kerndocent van het Advanced Management Program (AMP) richt hij zich op de effecten van de globalisering van de economie. In deze REd-serie vertelt hij over de uitdagingen die internationaal opererende bedrijven in de wereld tegenkomen en hoe ze hier mee om kunnen gaan.

Continue verandering

"Een belangrijk deel van de winstgevendheid van het bedrijfsleven wordt bepaald door niet beheersbare, veelal externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in economiegroei, rente, olieprijs en wisselkoers. Maar ook nieuwe concurrentie uit opkomende economieen bepalen een deel van onze bedrijfsomgeving. De wereld verandert continu en globalisering versnelt dat proces. Economische transities zorgen dat het zwaartepunt van de economie richting Azie verschuift. In China, India en landen in Zuidoost-Azie zie je bijvoorbeeld ook dat overheden zich terugtrekken en de markt haar werk laten doen. Globalisering versterkt bovendien de integratie en wederzijdse afhankelijkheden tussen landen."

Kansen

"Bedrijven kunnen risico's beter spreiden door in meerdere landen actief te zijn. Ze kunnen met hun producten en diensten bovendien de nieuwe middenklasse in de opkomende economieen opzoeken, waardoor toetreden op deze markten relatief eenvoudig is. Deze economieen worden opengesteld en ook smaakvoorkeuren groeien mede door de snelle opkomst van social media naar elkaar toe. Hierdoor is het voor producenten niet per se nodig om hun producten aan de lokale markt aan te passen. Dat zijn zeker voordelen van globalisering."

"Ik merk dat veel bedrijven zich niet altijd richten op de lange termijn. Ze denken natuurlijk vaak op de korte termijn en vragen zich dan af: `Wat moet ik volgend jaar doen?' en `Hoe ziet de markt er volgend jaar uit?'. Maar juist daardoor verliezen ze de langetermijnontwikkelingen uit het oog. Dat is precies waar ik de nadruk op leg bij de deelnemers; we bespreken de nieuwe wereld.

Vooruitkijken

Met de deelnemers kijk ik verder vooruit naar de veranderingen in de mondiale economie, de verschuivingen van economische krachten en de effecten daarvan op sectoren en bedrijven. Daarbij speelt de juiste interpretatie van de cijfers een sleutelrol. Ik ga graag het gesprek met de deelnemers aan. Die gesprekken zijn voor mij ontzettend interessant door de rijke ervaringsbasis van de deelnemers. Zij zijn als geen ander in staat om de vertaalslag van de internationale arena naar hun eigen organisatie te maken."

Meer weten over de effecten van globalisering op de internationale economie en uw eigen organisatie? Ga voor meer informatie naar het Advanced Management Program.