REd-serie: “Als leidinggevende durf ik nu vertrouwde beelden van mijzelf en anderen bij te stellen”

De Return on Education van Marian Strating, Leadership Development Program

Pionier uit de polder

Marian Strating is 37 jaar en geboren en getogen Emmeloorder: "Dat betekent opgroeien in de polder, met beide voeten in de klei. Het echte pionieren, `werk hard, kijk naar elkaar om en zoek het avontuur', heb ik dus van kinds af aan meegekregen. Ruim dertien jaar ben ik in diverse functies werkzaam geweest binnen de bancaire sector. Drie jaar geleden heb ik, na elf jaar vast dienstverband bij een lokale Rabobank, de overstap gemaakt naar het detacheringsbureau Talent&Pro. Een bewuste keuze voor een dynamische werkgever en het werken bij verschillende opdrachtgevers. Op zoek naar avontuur, dus terug naar de roots uit de polder."

Zoeken naar nieuwe uitdagingen

"Als interim-manager ben ik altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen voor mezelf. Waar liggen mijn mogelijkheden voor groei? Wat maakt mij een waardevolle leider en collega bij de opdrachtgevers in de financiele sector en bij mijn werkgever Talent&Pro? Om mezelf te dwingen actief met die vragen aan de slag te gaan, ben ik in september 2014 gestart met het Leadership Development Program aan Nyenrode Business Universiteit. Het programma sluit aan bij mijn behoefte om mijn eigen missie te formuleren voor de komende jaren. Wie ben ik, waar sta ik en wat wil ik?"

Zien door te herzien

"Het programma heeft mij bewust gemaakt van het feit dat mensen en organisaties te dynamisch zijn om ze te fixeren in een beeld of oordeel. Impressies zijn tijdelijk en die mag je niet verabsoluteren. Als leidinggevende durf ik nu vertrouwde beelden van mijzelf en anderen bij te stellen. Het beeld van jezelf en jouw omgeving regelmatig herzien, is een voorwaarde om een team de goede richting op te krijgen. Hoe maak ik echt verbinding met mensen en hoe krijg je de mens en de organisatie in beweging? Door ze echt te zien, en dan moet je bereid zijn te herzien!"

Samen kwetsbaar opstellen

"Het voordeel van het Leadership Development Program is dat je het niet alleen hoeft te doen. Samen met studiegenoten en een intervisiebegeleider bekijk je verschillende visies en ontwikkelpunten. Door het groepsverband leer je veel van elkaar en andere deelnemers geven je extra inzichten. Ten minste, als je hiervoor openstaat en je echt kwetsbaar durft op te stellen. Dat was voor mij in het begin wel even een drempel. Maar toen ik daar eenmaal overheen was, heeft me dat heel veel opgeleverd."

Toepassen in de praktijk

"Dagelijks kom ik tijdens mijn werk in situaties terecht die ik herken uit het programma, zoals veranderende organisaties of aanpassingen in processen. Dit vraagt doorgaans veel van medewerkers en management en de uitdaging is dan om als leidinggevende authentiek te blijven. Die aansluiting op de praktijk is precies wat je wilt van zo'n programma. Door die herkenning ga je beter met bepaalde situaties om en treed je deze zelfverzekerder en bewuster tegemoet. Dit resulteert erin dat ik daadkrachtiger kan handelen en daardoor sneller de gewenste resultaten kan bereiken."

Duurzaam leereffect

"Met een goed gevoel kijk ik terug op een mooie, leerzame periode op Nyenrode. Een warme omgeving, gecombineerd met ervaren begeleiders en docenten, stimuleert je om het beste uit jezelf en je studie te halen. Ik heb hele waardevolle blijvende contacten overgehouden aan het Leadership Development Program. Als deelnemers blijven we elkaar zien, hebben we afgesproken. Het leereffect zal dus zeker niet stoppen na het afsluiten van de laatste module!"

Wat wordt jouw Return on Education? Kijk op www.nyenrode.nl/ldp voor de mogelijkheden binnen het Leadership Development Program