Israelische verkiezingen: unieke samenwerking Arabische partijen

in Israel / door Jordy Steijn / op 27/01/2015 om 15:06

Voor het eerst in de geschiedenis van Israel gaan drie Arabische partijen een samenwerkingsverband aan voor de verkiezingen van 17 maart. Dat nieuws werd vorige week donderdag bekend gemaakt. Met de samenwerking hopen ze de kiesdrempel te halen, meer Israelische Arabieren naar de stembus te krijgen, en te voorkomen dat premier Benjamin Netanyahu ook de volgende regering kan gaan vormen.

De Verenigde Arabische Lijst-Ta'al, Hadash en Balad besloten zich te verenigen vanwege de recente verhoging van de kiesdrempel. Om een zetel in de komende Knesset te bemachtigen is nu 3,25% van de stemmen nodig, waar dat voorheen 2% was.

Ook de druk van de Arabische achterban heeft ervoor gezorgd dat de partijen een blok zijn gaan vormen, zo stelde Masoud Gnaim (van de islamitische VAT-Ta'al) tegenover persagentschap AP: `Mensen zeiden tegen ons. Eenheid is het antwoord om de huidige uitdagingen van de Arabische gemeenschap aan te kunnen'. Veel Israelische Arabieren zouden zich sinds de Gaza-oorlog van afgelopen zomer, steeds vijandiger benaderd voelen door de rest van het Israelische publiek en de politieke leiders.

Uit diverse polls is al gebleken dat de opkomst van de Arabische gemeenschap voor de komende verkiezingen hoger zal zijn nu er een verenigde Arabische partij meedoet. Zo peilde het Abraham Fonds (dat pleit voor meer Arabisch-Joodse gelijkheid in Israel) recent dat de opkomst van de Arabische gemeenschap voor 17 maart op 56% wordt geschat, waar dat voor de verkiezingen van 2013 10% lager lag.

Blijvende eenheid? Hoewel de Arabische partijen zich nu verenigd hebben, blijven de onderlinge ideologische verschillen groot. Dit bleek afgelopen zondag al duidelijk, toen de diverse partijen door Army Radio werden geinterviewd over de afgelasting van de verkoop van Charlie Hebdo door de bekende Israelische boekwinkel Steimatzky. Dit gebeurde vanwege de protesten van veel Arabische Israeli's over de afbeelding van de profeet Mohammed.

Masoud Gnaim zei in dit interview dat hij mordicus tegen de verkoop van Charlie Hebdo was en hij waarschuwde dat een eventuele verkoop wel eens een gewelddadige reactie van de Arabische gemeenschap (ongeveer 20% van de Israelische bevolking) zou kunnen uitlokken.

Daartegenover stelde Dov Henin, van de seculiere, linkse Joods-Arabische Hadash-partij dat hij het oneens was met Gnaim. Hij brak in het radio-interview een lans voor de vrijheid van meningsuiting en zei dat zijn partij de verkoop van Charlie Hebdo niet zou zijn tegengegaan.

Toen Henin door Army Radio werd doorgevraagd over de ideologische verschillen op de gezamenlijke lijst, zei Henin dat iedere partij zijn eigen standpunten op bepaalde onderwerpen behoudt, maar dat er overeenstemming is over de belangrijkste problemen die aangepakt moeten worden.

De gezamenlijke Arabische lijst belooft tijdens de campagne in ieder geval dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat Netanyahu (Likud) opnieuw wint en een regering kan gaan vormen. Ze hopen na de verkiezingsuitslag een sterk oppositieblok te kunnen vormen, die een eventuele centrum-rechtse coalitievorming door Netanyahu bemoeilijkt en de vorming van een voor hen gunstiger centrum-linkse regering door Isaac Herzog (Arbeiderspartij) en Tzipi Livni (Hatnuah), een kans krijgt.

Foto: Speech Dov Henin van de Hadash-partij, bron: Flickr