Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 27-01-2015 | 16:00

Militairen van de Intelligence Surveillance and Reconnoisance-compagnie voerden verkenningen uit in Kidal en in Gao, met onder meer het onbemande vliegtuigje ScanEagle. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 19 tot en met 25 januari.

Ook patrouilleerden commando's van de Special Operations Land Task Group in de omgeving van Kidal. Het helikopterdetachement voerde de afgelopen week 3 aeromedical evacuations uit, waarbij in totaal 17 patienten werden vervoerd.

De Apache-gevechtshelikopters ondersteunden een Afrikaanse eenheid die onder vuur had gelegen door de omgeving te verkennen. Dit gebeurde op ongeveer 130 kilometer ten zuidoosten van Gao. Ook namen Apaches een lanceerinrichting van 122-millimeter raketten onder vuur in Noord-Mali, omdat zij op Minusma-militairen schoten. De gevechtshelikopters schoten gericht, omdat waarschuwingsschoten geen effect hadden.

Beveiligingsteams

Een Nederlands boarding team is op het Duitse fregat FGS Luebeck om het schip te ondersteunen bij haar werkzaamheden. Afgelopen week werd het schip MV Liberty geescorteerd, dat vaart voor het World Food Program van de Verenigde Naties.

Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment, ging aan boord van het Nederlandse schip MC Cronus om het te beschermen tegen mogelijke aanvallen van piraten rond de Hoorn van Afrika. Midden-Oosten

De Nederlandse F-16's, actief in de strijd tegen ISIS, kwamen 14 keer in actie boven verschillende provincies van Irak. Ze zetten 13 keer wapens in. Sinds de start van de missie werd al meer dan 2000 uur gevlogen, verdeeld over meer dan 400 missies. Meer dan 250 keer werden wapens ingezet.

De Nederlandse bijdrage aan de Multinational Force and Observers (MFO) in Egypte is beeindigd. Defensie leverde 2 jaar 4 militairen voor de missie, die in de Sinai-woestijn toeziet op naleving van de Camp David-akkoorden. Nederland blijft de missie wel financieel steunen. Een ceremonie in het Egyptische deel van de woestijn markeerde het officiele einde van de militaire bijdrage.

Afghanistan

In Afghanistan bezochten de Nederlandse adviseurs Afghaanse collega's om samen de werkzaamheden van de nieuwe missie Resolute Support te bespreken. Ook werden de reguliere bewakingsactiviteiten uitgevoerd.

Karel Doorman

De Karel Doorman keerde terug in thuishaven Den Helder. Met het Joint logistic Support Ship bracht Defensie in 2 transporten hulpgoederen naar West-Afrikaanse landen die zwaar gebukt gaan onder ebola. Het meer dan 200 meter lange vaartuig vertrok 6 november uit de thuishaven en daarna op 12 december vanuit Vlissingen, nadat het daar was beladen.

3 verstekelingen, die in Senegalese Dakar aan boord wisten te komen, zijn in Den Helder overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee en worden behandeld conform het vreemdelingenrecht.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, een zogenoemd Advanced Search Team, hielp de politie in Kerkrade. Daarbij werden een woning en een garagebox onderzocht.

De landmacht voerde metingen uit in een politiebureau in Oosterhout, omdat een aantal agenten onwel werd. Er bleek koolmonoxide te zijn ontsnapt.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield in Brunssum 2 mannen aan op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Tijdens een surveillance zagen marechaussees een auto rijden. Bij controle van de inzittenden werd een henneplucht geroken. In de auto lagen zakken met hennepafval. Hierop zijn de verdachten, een 35-jarige man uit Brunssum en een 28-jarige man uit Bosnie-Herzegovina zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden.

Donderdagochtend doorzochten marechaussees, in samenwerking met de eenheid Limburg van de Nationale Politie een woning in Brunssum. Ze vonden 11 kilo gedroogde henneptoppen, kweekmateriaal voor hennepproductie en een bedrag van 17.500 euro. De marechaussee doet onderzoek naar de verdachten en de in beslaggenomen goederen.

Medisch transport

Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht werden 5 keer ingezet voor patientenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar het ziekenhuis in Leeuwarden. 3 keer werd een zieke op Terschelling opgehaald, 2 keer op Vlieland. Daarnaast hielp een defensiearts aan boord van een SAR-helikopter bij de evacuatie van een opvarende van het schip MV Lykke Hametner. Deze patient werd overgebracht naar het ziekenhuis in Den Helder.