Bedrijfsleven prijst ambassade om handelsbevordering Bangladesh

Samenvatting

Vandaag mocht ambassadeur Gerben de Jong van de Nederlandse ambassade in Dhaka, Bangladesh de Ambassadeprijs 2014 in ontvangst nemen. De prijs wordt door het Nederlandse bedrijfsleven elke twee jaar uitgereikt aan de ambassade die de beste ondersteuning biedt op het gebied van handelsbevordering. Een van de initiatieven van de ambassade is het Netherlands Bangladesh Business Platform in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit.

Vanuit het Business Platform worden onder meer handelsmissies voor het Nederlandse MKB georganiseerd en is de website www.nbbp.org ontwikkeld met daarop informatie en onderzoeksrapporten over zakendoen in Bangladesh.

Betrokkenheid

Ambassadeur De Jong: "Samen met Nyenrode zet de ambassade zich in om bedrijvigheid tussen Nederland en Bangladesh te bevorderen. De kansen voor Nederlandse ondernemers in het dynamische Bangladesh, met een groeiende middenklasse en jonge bevolking, hebben te maken met een sterke ondernemingsgeest en de ambitieuze visie van de regering van Bangladesh. De actieve betrokkenheid van het bedrijfsleven is een belangrijke schakel geworden in de armoedebestrijding."

Van hulp naar handel

De relatie tussen Bangladesh en Nederland verschuift van traditionele ontwikkelingshulp naar duurzame handel en investeringen. Hoogleraar International Business Strategy Prof.dr. Desiree van Gorp van Nyenrode: "Geweldig dat het Nederlandse bedrijfsleven de initiatieven de ambassade met deze prijs honoreert. Uit onderzoek blijkt dat er grote kansen liggen voor Nederlandse bedrijven in de voedselproductie- en verwerking, water, logistiek en IT outsourcing. Vanwege de sterke economische groei is het land minder afhankelijk van ontwikkelingssamenwerking. Bangladesh biedt steeds meer mogelijkheden voor een duurzame economische relatie. Outsourcing met oog voor people, planet and profit is een mooi voorbeeld van de Nederlandse agenda voor hulp, handel en investeringen."

Er zijn inmiddels 3 handelsmissies naar Bangladesh georganiseerd, waaraan 38 Nederlandse MKB bedrijven uit diverse sectoren deel hebben genomen. Meer informatie www.nbbp.org.

Over Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit is de enige particuliere universiteit in Nederland. Het instituut werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carriere in een management-, ondernemers-, of financiele en accountantsfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap, met als motto: Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.