Project lening flat Brunssum

Kwaliteitsimpuls voor centrum Brunssum

Met een provinciale lening van 1 miljoen euro kan projectontwikkelaar VB Bouw Holding B.V. aan de slag gaan met een grondige renovatie van de Brunssumse `Singelflat' aan de Doorvaartstraat. De totale kosten van dit project bedragen 2,58 miljoen euro. Door invulling te geven aan duurzaamheid (energielabel A) en levensloopbestendigheid (woningen worden rolstoelvriendelijk) in het sociale huursegment, wordt op die manier toekomst gegeven aan het centrum van Brunssum.

Begin 2014 heeft de projectontwikkelaar het complex verworven met als doel het gebouw geschikt te maken voor sociale verhuur en na renovatie door te verkopen aan een woningcorporatie. Momenteel worden gesprekken gevoerd met een woningcorporatie over mogelijke overname van het pand. Voornaamste aspecten van het project zijn:

- de in totaal 48 appartementen worden levensloopbestendig gemaakt, dat wil zeggen rolstoelvriendelijk;

- de woningen komen na renovatie in aanmerking voor energielabel A;

- het complex wordt volledig asbestvrij gemaakt.

In het kader van het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt ondersteunt de Provincie Limburg het initiatief van de VB Bouw Holding. Een belangrijke voorwaarde voor honorering is dat er een aantoonbare bijdrage wordt geleverd aan Social Return on Investment. Dat betekent onder andere dat het project ook inzet van mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt omvat.

Win-win situatie

Gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting) is blij met het initiatief van de projectontwikkelaar. "Het Transitiefonds Limburgse woningmarkt is bedoeld om de Limburgse woningmarkt een duwtje in de rug te geven. Er is immers een onbalans tussen vraag en aanbod. Dankzij de provinciale lening wordt een bijdrage geleverd waardoor weer beweging in de woningmarkt op gang kan komen. Daarnaast is hier sprake van een win-win situatie. Enerzijds wordt voorkomen dat er teveel woningen aan de onderkant van de sociale woningmarkt verdwijnen. Tegelijkertijd ontstaat er een kwaliteitsimpuls doordat de flat duurzaam wordt gerenoveerd. Petje af voor deze ondernemer die zijn nek uitsteekt en daarmee voor kwaliteitsverbetering zorgt. Daarmee wordt een positieve bijdrage voor Brunssum geleverd."

Zie www.limburg.nl/transitiefonds voor meer informatie.