Per Saldo maakt zich ernstig zorgen over tijdig betalen zorgverleners

Als mensen met een persoonsgebonden budget voor 1 januari hun zorgovereenkomsten hebben ingestuurd, dan worden hun zorgverleners op tijd betaald. Dat garanderen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het ministerie van VWS. Vandaag zijn de salarissen van alle hulpverleners met een vast maandloon overgemaakt. Maar Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, maakt zich ernstig zorgen over de hulpverleners wiens overeenkomsten volgens de SVB niet voor 1 januari zijn aangekomen of zelfs nu nog niet geregistreerd zijn, terwijl die pgb-houders ze wel tijdig hebben verstuurd. Of zij betaald gaan worden, daar vertrouwt Per Saldo niet op.

Vanaf 1 januari 2015 krijgen mensen hun persoonsgebonden budget niet meer op hun eigen bankrekening gestort, maar gaan de betalingen via de SVB. Afgelopen najaar moesten de pgb-houders afgelopen najaar de contracten die ze met zorgverleners hebben afgesloten insturen naar de SVB. Als de zorgovereenkomst is goedgekeurd door de gemeente (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 of Jeugdwet) of zorgkantoor (Wet langdurige zorg), gaat de SVB over tot betaling.

Een enorme operatie, die moeizaam verloopt. Zorgovereenkomsten die niet aankomen, gemeenten die achterstand hebben in het goedkeuren van zorgovereenkomsten of toekennen van budgetten, de SVB die problemen heeft met het juist verwerken van alle gegevens. Aline Saers, directeur van Per Saldo: "Veel leden bellen ons totaal in paniek op omdat ze voor de tweede keer, soms zelfs een derde of vierde keer, een brief krijgen van de SVB waarin ze worden verzocht de zorgovereenkomsten in te sturen. Maar dat hebben zij al gedaan voor 1 januari. Zijn ze zoek? En wat gebeurt er met die betalingen? Gaan hun hulpverleners deze week niet betaald krijgen? Dat kan natuurlijk niet. Deze mensen moeten ook deze week betaald krijgen, linksom of rechtsom. Met voorschotten bijvoorbeeld. Het kan niet zo zijn dat de zorgverleners, en daarmee ook de mensen met een pgb, benadeeld worden doordat andere partijen hun werk niet goed doen. Zorgverleners met een vast maandloon moeten gewoon deze week hun salaris krijgen. Daarnaast moeten de hulpen die op basis van declaraties werken binnen 5 werkdagen worden uitbetaald. Het moet dus eigenlijk gaan zoals het in 2014 ging."

Tarieven voor dagdelen, weekend-tarief, vervoer moeten geregeld worden Niet alleen de uitbetalingen lopen verre van soepel, ook zijn er forse problemen omdat pgb-houders alleen afspraken kunnen maken over betalingen per uur. Het systeem is nu leidend en dat moet het niet zijn, aldus Aline Saers. "Als een ouder weekendopvang inkoopt dan wordt er een all-inn tarief afgesproken voor het hele weekend. Dat gaat niet per uur. Maar de SVB kan dit niet verwerken en moet de pgb-houder en de weekendopvang omslachtig te werk gaan om ueberhaupt de factuur in te kunnen dienen. Of bijvoorbeeld het betalen van vervoerskosten. Het systeem van de SVB kan het niet. En denk aan de kleinschalige ouderinitiatieven en Thomashuizen. Hier ontvangt de bewoner vaak een grote factuur uitgesplitst naar de soorten geleverde zorg. Maar ook die facturen zijn niet in te voeren bij de SVB en er moet handmatig van alles worden verwerkt. Storend, want dit is niks nieuws, pgb-houders werken al jaren zo. Het systeem is dus leidend, maar moeten wij nu ineens anders gaan werken? Nee, het systeem moet per direct worden aangepast."

Hoe groot zijn de problemen?

Per Saldo wil zo snel mogelijk weten hoe groot de problemen zijn. Daarom is zij vandaag een meldactie gestart en roept zij alle pgb-houders op te laten weten hoe de betalingen van hun zorgverleners verlopen. Aline Saers: "En van de SVB en het ministerie verwachten we uiterlijk woensdag een echte oplossing zodat mensen wiens zorgovereenkomsten niet zijn aangekomen of die niet verwerkt kunnen worden op zeer korte termijn wel betaald krijgen. Mensen moeten vertrouwen krijgen dat het echt goed komt en zich geen zorgen hoeven maken over zoiets vanzelfsprekends als op tijd salaris ontvangen. Bovendien, mensen hebben het wettelijk recht om tijdig, toch uiterlijk de derde werkdag in de nieuwe maand, hun salaris op hun rekening te hebben. Wij moeten er niet aan denken dat al die budgethouders aansprakelijk worden gehouden voor de fouten van het systeem."