Roeien: Interview met Geert Borst uit Schagen

Datum: 23 januari Naam: Geert-Jan Borst Leeftijd: 20 jaar.

Geplaatst op 27 januari 2015

Wanneer ben je begonnen met roeien?

`'In verband met mijn progressieve spierziekte, HMSN type 2, ben ik in 2012 naar de Paralympische Talenten- dag van de NOC*NSF geweest. Deze talenten-dag vond destijds plaats in Rotterdam. Daar heb ik kennis gemaakt met de roeisport en werd ik gescout door Martin Lauriks van de paralympische roeibond''.

Hoe ben je terecht gekomen bij Roeivereniging Ossa in Heerhugowaard?

`'Na de Paralympische Talentendag ben ik gaan rondkijken bij verschillende verenigingen in de omgeving. Via Martin Lauriks ben ik terecht gekomen bij R.V Ossa in Heerhugowaard. Binnen de vereniging ben ik begonnen met een in de week trainen op het water in een groep van 12 tot 18 jarigen. Langzaam ben ik het aantal trainingen gaan opbouwen en ben ik vanaf de zomer van 2013 mijn eerste wedstrijden gaan roeien. Sinds kort geef ik daarbij ook roeitraining aan de jeugd die roeien op wedstrijdniveau. Ik haal ontzettend veel voldoening uit het lesgeven en hoop na mijn opleiding `Manager Ondernemend Horeca', te mogen starten aan de ALO in Amsterdam''.

Wat betekent deze sport voor jou?

`'De sport roeien, een van de lichamelijk zwaarste sporten die je kunt beoefenen, vind ik op allerlei vlakken een geweldige sport. Het is een duursport waarbij je hele lichaam actief is en daarnaast vind ik het fijn om in de buitenlucht bezig te zijn. Zo fiets ik bij mooi weer regelmatig van Schagen naar Heerhugowaard om daar vervolgens te trainen. Daar doe ik ongeveer een uurtje over, heerlijk om met mooi weer op de racefiets te stappen''.

Wat is je beperking?

`'Op mijn 13de werd duidelijk dat ik een achterstand in de motorische ontwikkeling had. Dit kwam tijdens de gymlessen op school naar voren. Door mijn verkorte achillespezen, door mijn spierziekte, maak ik eigenlijk alleen gebruik van mijn voorvoet. Mijn voeten staan ook een klein beetje uit elkaar waardoor ik tijdens het roeien wel rekening moet houden met een andere houding. Ondanks mijn spierziekte, waardoor de signalen van het zenuwstelsel niet goed doorkomen in de spieren en ik krachtsverlies heb, zullen andere mensen weinig aan mij zien. Ik probeer zelf kleine aanpassingen te doen zodat het voor mij mogelijk is om met reguliere roeiers mee te komen''.

Hoe was de voorbereiding op het Indoor Europees Open op zaterdag 17 januari 2015 in Amsterdam?

`'Naast een keer in de week trainen op het open water en indoortrainingen bij R.V. Ossa, fitness ik ook bij Steady Fit in Schagen. Om er voor te zorgen dat alle spiergroepen voldoende aan bod kwamen, heb ik ook veel thuis gefitnest. Zelf heb ik een eigen roeiapparaat dus ik kan thuis trainen op verschillende manieren''.

Hoe is de Europees Open verlopen?

''Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan de Indoor Europees open. Uiteraard was ik wel een beetje zenuwachtig voor de Indoor Europees Open. Ik ben uiteindelijk tweede van Europa geworden en Nederlands Kampioen! Ik was een seconde minder snel dan de nummer een en heb voor mijzelf een persoonlijk record neergezet. Het was een hele spannende maar ook mooie ervaring omdat ik heel graag wilde weten hoe ik mij de laatste tijd heb ontwikkeld. Op naar de competitie''

Wat zou je verder nog willen bereiken qua sport?

`'Ik ben van plan mijzelf te blijven ontwikkelen op het gebied van roeien. Ik ben heel benieuwd hoe de competitie gaat verlopen. Daarnaast heb ik ook veel plezier aan het fitnessen en het racefietsen. Binnenkort ga ik in Amsterdam meedoen aan een training baanwielrennen, dat lijkt me ook een hele uitdagende sport.

Ik weet hoe belangrijk het is, mede door mijn spierziekte, om in beweging te blijven. Mijn lichaam blijft stabiel als ik veel beweeg en ik merk het dus direct als ik niet voldoende heb bewogen''.