Arbeidsinspectie CN legt gevaarlijke bouwwerkzaamheden op Bonaire stil

Op woensdag 21 januari 2015 heeft de Arbeidsinspectie Caribisch Nederland op Bonaire gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid om werkzaamheden stil te leggen. Twee inspecteurs hebben de uitvoerder op een bouwwerk aan de Kaya J.N.E. Craane in Kralendijk formeel een bevel tot staken van de arbeid gegeven. De belangrijkste reden om de bouwwerkzaamheden stop te zetten was gelegen in de vaststelling dat er onmiddellijk en ernstig gevaar was voor de bouwvakkers. Het bouwwerk was zeer slecht beveiligd tegen vallen van hoogte, waardoor de bouwvakkers ernstig gevaar liepen om naar beneden te vallen. De kans op dodelijke slachtoffers werd hierbij groot geacht.

Na de stilleging van de bouwwerkzaamheden is het bedrijf direct begonnen met het treffen van de juiste voorzieningen. Donderdagochtend 22 januari kon de stilligging door de Arbeidsinspectie worden opgeheven.

Achtergrond

De Arbeidsinspectie heeft de wettelijke bevoegdheid om in alle situaties waar de voorschriften van de Arbeidsveiligheidswet niet wordt nageleefd de arbeid te doen staken. Indien nodig kan de Arbeidsinspectie daarbij de hulp van de politie inroepen. Het niet naleven van een bevel tot staken van de arbeid kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Gelet op de huidige stand van veiligheid in de bouw schat de Arbeidsinspectie in dat in de toekomst vaker een bevel tot staken van de arbeid kan worden gegeven. De Arbeidsinspectie roept de bouwbedrijven op om alert te zijn op de veiligheid van de bouwvakkers op het werk. Het is immers in ieders belang om ongelukken op de bouwplaats te voorkomen.