Studieschuld DUO weer lokaal terugbetalen

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt in 2015 wederom de mogelijkheid aan ex-studenten van zowel Bonaire, Saba en Sint-Eustatius om voor de terugbetaling van hun studieschuld gebruik te maken van een lokale rekening bij de Maduro and Curiel's Bank (MCB).

Inwoners van Caribisch Nederland die in Europees Nederland hebben gestudeerd en een studieschuld hebben, moeten normaal gesproken extra kosten maken om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen omdat zij hun betalingen naar een buitenlandse bankrekening moeten overmaken. Daarnaast lopen zij een koersrisico. Daarom is vanaf 2013 een pilot gestart waarmee het terugbetalen van studieschulden gemakkelijker en goedkoper werd. Debiteuren konden geld overmaken naar de rekening van een lokale bank, zonder extra transactiekosten. De wisselkoers wordt in januari vastgesteld en geldt voor het hele kalenderjaar.

Succesvol

Gelet op de resultaten in zowel 2013 als 2014 is de pilot geslaagd. Ex-studenten besparen transactiekosten en hebben meer duidelijkheid over het te betalen maandbedrag (een vast bedrag in dollars). Omdat het betalingsgedrag van de ex-studenten is verbeterd, bespaart ook DUO op bijvoorbeeld het verzenden van betalingsherinneringen.

DUO onderzoekt momenteel de mogelijkheden om lokaal terug te betalen voor ex-studenten op Curac,ao, Aruba en St. Maarten.

2015

Op dit moment kunnen alleen inwoners van Caribisch Nederland gebruik maken van de mogelijkheid om lokaal terug te betalen. Aan de ex-studenten die in 2014 aan de pilot deelnamen is gemeld dat ervan uit wordt gegaan dat zij ook in 2015 weer lokaal willen terugbetalen. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden door uiterlijk op 31 januari 2015 een e-mail met naam, adres en correspondentienummer te sturen naar cn-debiteuren@duo.nl. Daarbij moet als onderwerp `Lokaal betalen 2015' worden vermeld.