Vereniging Eigen Huis: Wat willen de Groningers zelf?

Vereniging Eigen Huis: Wat willen Groningers zelf?

Geplaatst op 21 jan 2015 , bijgewerkt 28 jan 2015

Persbericht Vereniging Eigen Huis.

Vraag Groningers eindelijk eens zelf wat zij als oplossing voor hun problemen door gaswinning zien. Dat pleidooi staat vandaag centraal in het betoog van Vereniging Eigen Huis bij de bijeenkomst in de Tweede Kamer over gaswinning.

Afgelopen weekend heeft Vereniging Eigen Huis in een flitspeiling haar Groningse leden naar hun eigen oplossing gevraagd. In twee dagen tijd leverde dat bijna 500 reacties met veelal duidelijke en vastomlijnde ideeen op. Over de aardbevingen in Groningen verschijnen stapels rapporten en worden talloze commissies in het leven geroepen: over de hoofden van de mensen heen. Maar een vertrouwenwekkende aanpak van de problemen in de regio is alleen mogelijk als met alle inwoners wordt gesproken over de oplossing die zij zien voor hun situatie.

De peiling van Vereniging Eigen Huis laat zien dat er veel gemene delers, maar ook individuele verschillen zijn. Een veelgehoorde wens is om eindelijk eens serieus genomen te worden, want zoals een van de melders het formuleert: "Hoe minder dat het geval is, hoe meer geld er nodig gaat zijn om ons te compenseren". De zorg over de consequenties van waardedaling en vraaguitval is een punt dat bij het een heel groot deel van de ondervraagden leeft. Een veelgehoorde oplossing is een mogelijkheid tot uitkoop als woningen via de reguliere weg onverkoopbaar zijn geworden, waarbij veel mensen dan meteen aantekenen dat zij graag weer terug zouden willen huren. Op die manier kan toch het geld dat bijvoorbeeld voor pensioen is gespaard daarvoor worden aangewend. Ook zijn er veel zorgen over veiligheid. Het aardbevingsbestendig maken van woningen heeft voor veel mensen prioriteit. Daarnaast zijn flexibiliteit en menselijkheid essentieel, want niets is zo pijnlijk als bij leed onpersoonlijk bejegend te worden. Velen vinden dat de gaskraan verder dicht moet.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de Tweede Kamer moet ingrijpen in de huidige stagnerende aanpak van pappen en nathouden onder verantwoordelijkheid van de NAM. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en regie pakken in een grootschalige, collectieve aanpak van de problemen, waarbij oog moet zijn voor de wensen en oplossingen die bewoners zelf aandragen. Daarnaast moet de politiek een heldere keuze maken voor een richting waarin het aardbevingsgebied zich moet gaan ontwikkelen. Alleen met een dergelijke aanpak zal het vertrouwen van de bewoners weer enigszins teruggewonnen kunnen worden.

De resultaten van de flitspeiling zijn te vinden op Wat willen de Groningers zelf?

Zie het origineel.