Realisatie Gramsberger vechtzomp, haven en loods stap dichterbij


29 januari 2015

Het college van de gemeente Hardenberg heeft besloten om financieel bij te dragen aan de realisatie van de Gramsberger vechtzomp. Het is de bedoeling dat deze zomp volgend jaar zomer in de vaart wordt genomen. Ook de provincie Overijssel stelt een subsidie beschikbaar voor het mogelijk maken van dit
plan, waardoor de gemeente Hardenberg een nieuwe toeristische attractie rijker wordt.

De Stichting Historische Culturele Kring Gramsbergen & De Krim en de Muehlenverein Laar hebben met ondersteuning van de gemeenten Emlichheim, Coevorden en Hardenberg het initiatief genomen om weer vechtzompen te laten varen tussen Gramsbergen en het Duitse Laar en Gramsbergen en Hardenberg.

Uit onderzoek in 2013 is gebleken dat dit financieel haalbaar is, waarna voor de bouw van de Gramsberger zomp de stichting Vechtezomp is opgericht. Deze stichting heeft als doel om het historische en culturele karakter van het Vechtdal te beschermen en te laten herleven.

Enthousiast
Lokale ondernemers en de Rabobank zijn enthousiast om de vechtzomp te laten varen en dragen elk op hun eigen wijze bij aan de bouw van de vechtzomp, de haven en de loods. Zo gaat bierbrouwerij Mommeriete de haven en de loods voor de Gramsberger zomp bouwen. De zompen worden gebouwd op de
scheepstimmerwerf Vechtezomp bij Houtindustrie Gramsbergen.

Ook de Duitse vechtzomp wordt gebouwd in Gramsbergen. De Duitse vechtzomp wordt dit voorjaar opgeleverd en in de vaart genomen. Naar verwachting begint in maart of april de bouw van de Gramsberger vechtzomp. Het is de bedoeling dat ook leerlingen van het RTC voor de bouw van de zomp worden
ingezet. De leerlingen doen zo ervaring op in de houtbewerking en in ambachtelijke bouw van een houten, historische zomp.

Grensoverschrijdende samenwerking
Wethouder Rene de Vent is blij dat de vechtzompen weer terugkeren op de Vecht: "Dit initiatief is een goed voorbeeld van een mooi, grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme."

De Vent: "Het is geweldig dat wij deze bijzonder boten weer terug kunnen brengen op de Vecht. De vechtzompen waren van groot belang bij het vervoer van goederen en nu gaan zij toeristen, maar ook onze inwoners laten zien hoe bijzonder ons gebied is vanaf het water."