Belgische maaltijdcheques


In Belgie is een wetsvoorstel ingediend dat moet leiden tot afschaffing van de maaltijdcheques. De Belgische partijen CD&V en Open Vld willen de cheques vervangen door een maaltijdvergoeding aanvullend op het salaris. Momenteel zijn de maaltijdcheques niet inwisselbaar in Nederland. Dus
wanneer dit wetsvoorstel het haalt in de Belgische Kamer, is dit goed nieuws voor de Nederlandse ondernemers in de grensstreek.

"Werkgevers betalen jaarlijks zo'n EUR 43 miljoen voor de maaltijdcheques. De ondernemers die de cheques inwisselen, betalen ook nog eens zo'n EUR 30 `a EUR 40 miljoen. Dat is weggegooid geld", stelt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer die het voorstel indiende. Ook de N-VA schaart zich achter het
voorstel, al stelt deze partij een voorwaarde. De N-VA wil namelijk niet dat de maaltijdvergoeding belast wordt als salaris. Dit zou een extra kostenpost zijn voor de werkgevers.

Het afschaffen van de maaltijdcheque staat niet in het regeerakkoord. In hoeverre het wetsvoorstel een kans maakt is onduidelijk.