Provincie Limburg verlaagt belangrijkste provinciale heffingen voor 2015

Evenals vorig jaar heeft de Provincie Limburg ook in 2015 het tarief van de opcenten op de hoofdsom van de motorrijtuigenbelasting verlaagd ten opzichte van 2013. De Provincie Limburg bevindt zich daarmee bij de vijf provincies die de laagste tarieven in rekening brengen. Daarnaast zijn evenals vorig jaar de bouwgerelateerde leges voor bedrijven ook voor 2015 op nihil gesteld. Dit betreft een stimuleringsmaatregel om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken te gaan investeren mede met het oog op de oplevende economie.

Het verlagen van de leges vormt mede de basis van economische ontwikkeling. Dit past binnen het beleid waarbij de Provincie Limburg probeert om de investeringsbereidheid voor midden- en kleinbedrijven zo groot mogelijk te maken. Het college van Gedeputeerde Staten hecht een groot belang aan een vitaal en stevig midden- en kleinbedrijf (MKB). Verlaging van het opcententarief levert zowel burgers als bedrijven behoorlijke voordelen op. Ondanks het feit dat de Provincie daarmee inkomsten misloopt, investeert de Provincie ook veel in een goede infrastructuur, voor een optimale bereikbaarheid.

Het stimuleren van een bedrijfsvriendelijk investeringsklimaat gebeurt niet alleen via genoemde belastingreductie maar past in een brede aanpak waarin naast het MKB-fonds, dat vooral revolverend* is, ook het innovatiefonds beschikbaar. Met het innovatiefonds wil de Provincie het Limburgse MKB een impuls geven om innovaties te realiseren of om innovatieve ondernemingen, die financieringsmoeilijkheden ondervinden, vooruit te helpen. Het MKB-fonds moet bedrijven die werkzaam zijn in de topsectoren financieel helpen. De topsectoren die de Provincie graag wil steunen zijn: agro/food, logistiek, high tech systems & materials, chemie, life sciences & health, energie, vrije tijd economie en smart services. Kortom; Limburg is een interessant vestigingsgebied voor bestaande en nieuwe ondernemingen, vanuit binnen- en buitenland.

*met revolverend wordt bedoeld dat ondernemers eventuele leningen uit dit fonds inclusief rente, moeten terugbetalen aan de Provincie. Met dat geld kunnen weer andere ondernemers worden geholpen.