Gemeente Kampen neemt maatregelen om leerlingenvervoer betaalbaar te houden

29-01-2015 De gemeente Kampen gaat de regels voor leerlingenvervoer strikter hanteren. Dit is nodig om het leerlingenvervoer betaalbaar te houden. Tot nu toe werd leerlingenvervoer ruimer toegekend, dan de regels voorschrijven. Met de maatregelen verwacht de gemeente Kampen jaarlijks ruim EUR 87.000 te besparen.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om leerlingenvervoer aan te bieden. Daardoor zijn de mogelijkheden om kosten te besparen beperkt. De gemeente Kampen heeft een duidelijke verordening en beleidsregels op het gebied van leerlingenvervoer. In veel gevallen kan worden volstaan met een kostendekkende vergoeding voor openbaar vervoer (met of zonder begeleiding), de fiets of eigen vervoer van ouders. Toch wordt vaak aangepast vervoer toegekend om ouders tegemoet te komen. Ouders die voor hun kinderen gebruikmaken van leerlingenvervoer ontvangen persoonlijk bericht over de maatregelen. Zij moeten waarschijnlijk meer inspanningen leveren om het vervoer te organiseren dan voorheen. Zo nodig gaat de gemeente met ouders in gesprek over de vervoersmogelijkheden.

Wethouder Geert Meijering (onderwijs): "Wij blijven leerlingenvervoer aanbieden voor kinderen die dit echt nodig hebben. Waar mogelijk stimuleren wij ouders om het vervoer bijvoorbeeld samen met andere ouders te organiseren."

Zoals veel gemeenten in Nederland heeft ook de gemeente Kampen te maken met een grote kostenpost voor leerlingenvervoer. De uitgaven van de gemeente Kampen voor het leerlingenvervoer waren in 2014 ongeveer EUR 1,2 miljoen. De gemeente ontvangt hiervoor een bijdrage uit het gemeentefonds van ongeveer EUR 500.000. De resterende EUR 700.000 betaalt de gemeente zelf.

In principe regelen ouders of verzorgers zelf dat hun kind dagelijks op school komt. Meestal is dat geen probleem. Veel kinderen wonen dicht bij school. Zij lopen of fietsen daar zelf naartoe. Voor sommige kinderen is de situatie anders. Bijvoorbeeld omdat zij een beperking hebben of naar een speciale school verder weg gaan. Ouders kunnen dan hulp vragen aan de gemeente bij het vervoer van en naar school. De gemeente Kampen hanteert de volgende uitgangspunten bij de uitvoering van het leerlingenvervoer:

* ouders in staat stellen het vervoer zelf te regelen;

* het bevorderen van de zelfstandigheid van het kind;

* aangepast vervoer voor wie dat echt nodig heeft;

* het betaalbaar houden van de vervoersregeling.

Naast de striktere hantering van de regels rond leerlingenvervoer zijn er meer ontwikkelingen. Zo is op 1 augustus 2014 de Wet passend onderwijs ingegaan. Hierdoor zijn leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs gelijkgesteld aan leerlingen van regulier voortgezet onderwijs. Zij komen alleen nog voor leerlingenvervoer in aanmerking als zij door een beperking niet of niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Op dit punt moet de gemeentelijke verordening leerlingenvervoer worden aangepast. De verordening is daarnaast vereenvoudigd en er is aandacht voor wat van ouders mag worden verwacht.

De gemeenteraad neemt op 5 maart een besluit. De nieuwe verordening en beleidsregels treden vervolgens vanaf 1 april 2015 in werking. Voor leerlingen die gebruikmaken van leerlingenvervoer verandert er dit schooljaar niets. Aanvragen voor het schooljaar 2015-2016 worden op basis van de nieuwe verordening beoordeeld.