Jonge mammoet Lena gewild door internationale musea

Het skelet van Lena, een Russische wolharige mammoet, dat deze week wordt geveild bij het Nederlandse online veilinghuis Catawiki blijkt bijzonder populair bij musea uit de hele wereld. Het veilinghuis krijgt op dit moment veel telefoontjes van natuurhistorische musea die de mammoet graag in hun collectie willen opnemen. Lena is volgens experts zo gewild omdat het skelet ten opzichte van andere mammoetskeletten voor 90% origineel is en omdat alle botten afkomstig zijn van hetzelfde dier. De meeste mammoetskeletten die in musea staan zijn samengesteld uit verschillende dieren of bestaan voor meer dan de helft uit restauratiemateriaal.

''Lena is gezien haar formaat op jonge leeftijd gestorven. Haar botten zijn na haar dood bij elkaar gebleven en dat doet vermoeden dat de onfortuinlijke jonge mammoet duizenden jaren geleden is weggezakt in een moeras. Anders zouden de botten door de aaseters uit die tijd zijn verspreid over een groter oppervlakte''. aldus mammoetexpert Luc Hennion van Catawiki.

Het mammoetskelet van Lena staat op dit moment nog opgesteld in een natuurhistorisch museum in Tours (Frankrijk) waar een grote tentoonstelling is over de mammoet. De huidige Franse eigenaar wil het skelet graag verkopen en doet dat via het Nederlandse veilinghuis Catawiki dat eerder ook al complete dinosaurusskeletten heeft geveild. De grote belangstelling voor de mammoet is volgens Hennion mede te danken aan het succes van de animatiefilm Ice Age, waar een mammoet de hoofdrol speelt. Veel musea willen daarom nu een eigen mammoetskelet opstellen om meer bezoekers te trekken. Er worden echter maar zelden zulke mooie mammoetskeletten aangeboden. Het formaat van Lena zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat er veel musea zijn die het dier kunnen tentoonstellen. Op dit moment is er al 85.000 euro voor Lena geboden. De veilingmeester verwacht echter dat de opbrengst zal oplopen tot ongeveer 150.000 tot 200.000 euro.

De veiling van mammoet Lena duurt nog tot en met zondag 1 februari en is te bekijken via: www.catawiki.nl/mammoet