Net geen nieuwe Libanonoorlog

in Israel / door Elise Friedmann / op 29/01/2015 om 12:05

In Israel was de spanning woensdag te snijden na de raketaanval van Hezbolla in de Golan, die twee soldaten doodde en zeven verwondde. Even later werd ook een Unifil-soldaat gedood. Netanyahu en vooral minister Lieberman reageerden met gespierde taal en even leek het of er een nieuwe Libanonoorlog dreigde. Die lijkt voor het moment afgewend, maar de IDF blijft alert in het noorden.

De aanval vond plaats in Har Dov (Shebaa Farms), een betwiste strook tussen Libanon en Syrie die grenst aan de Golan. Hezbollah vuurde vijf geavanceerde antitankraketten af - Kornetraketten van Russische makelij - op Israelische legervoertuigen. De jeeps reden minstens 5 km van de grens op een gewone weg die ook voor burgerverkeer wordt gebruikt en werden (volgens Unifil) beschoten vanuit het gebied rond Kafer Shouba. Kapitein Yochai Kalangel, 25, en sergeant Dor Haim Nini, 20, beiden van de Givati-brigade, werden gedood en zeven soldaten werden gewond. De IDF schoot terug in de richting waaruit de raketten kwamen. Daarbij werd ook een Unifilsoldaat gedood, de Spaanse corporaal Francisco Javier Soria Toledo (36). Aanvankelijk bood Israel excuses aan; intussen is volgens Unifil nog niet duidelijk door wie hij precies is getroffen.

De VS veroordeelden de aanval van Hezbolla en noemde hem "een grove schending van VN Veiligheidsresolutie 1701." Deze resolutie maakte met een staakt het vuren een eind aan de Libanonoorlog van 2006 en stelde een gedemilitariseerde zone in. De aanval van woensdag leek uit die zone te komen.

Eerdere incidenten

De dag voor deze aanval was de Golan vanuit Syrische stellingen met raketten beschoten, ook door Hezbolla. Israel sloeg terug met luchtaanvallen op Syrische doelen "om het Syrische regime duidelijk te maken dat wij het verantwoordelijk houden als het Hezbolla toestaat vanuit haar stellingen aanvallen te doen. Wij accepteren geen nieuw front op de Golan", aldus een IDF-woordvoerder.

Woensdagavond liet Hezbolla onder meer via Unifil weten dat het `niet geinteresseerd is in verdere escalatie'. Het bestempelde de aanval als een eenvoudige wraakactie voor de Israelische aanval van 18 januari, waarbij Hezbollastrijders en leden van de Iraanse nationale garde werden gedood. Onder de Iraniers was een generaal, en Iran en Hezbolla hadden bloedige wraag gezworen. Gisteravond liet Hezbolla echter weten dat `de rekening was vereffend'.

Voorzichtig optimisme

Intussen lijkt het rustiger in de Golan en ook de harde reactie waarmee Israelische politici aanvankelijk dreigden lijkt uit te blijven. "Ik kan nog niet zeggen of het helemaal afgelopen is", zei minister Moshe Ya'alon vanmorgen in een radio-interview. "Totdat het helemaal rustig is zal de IDF extra waakzaam blijven." Er zijn nog meer troepen dan anders langs de noordgrens. De IDF speurt ook naar tunnels bij Zirit, dichtbij de Libanese grens. Die graafwerkzaamheden waren woensdag begonnen, maar werd onderbroken door de aanval. Volgens militaire bronnen gebeurt dit op verzoek van plaatselijke bewoners om aanvallen van Hezbolla te voorkomen.

Politieke oorlog

Intussen proberen Israelische commentatoren de risico's op een derde Libanonoorlog en te schatten en, dat vooral, de gespierde reacties van Netanyahu en Lieberman te begrijpen.

De meeste krantencommentaren kwamen kort gezegd neer op: `ga een oorlog met Hezbollah niet uit de weg als het nodig is, maar niet escaleren graag'. De website van Yediot bijvoorbeeld schreef: `Als de regering besluit tot een hard antwoord dat een grote escalatie uitlokt, krijgt zij gegarandeerd het verwijt dat zij Israel een politieke oorlog insleurt om de agenda van Netanyahu, Avigdor Lieberman en Naftali Bennett te dienen. Geen rationele argumenten, strategische rechtvaardigingen, of beroepen op nationale trots kunnen Israels huidige politieke leiders dan redden van een verkiezingsnederlaag.'