Steven Van Eijck kwartiermaker publiek private samenwerking sector filantropie, overheid en bedrijfsleven

Nieuwsbericht | 29-01-2015

Bij de Nieuwsjaarreceptie van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie meegedeeld dat hij onlangs Steven van Eijck heeft aangesteld als kwartiermaker. De Voorzitter van de SBF Van Eijck is gevraagd te onderzoeken of en hoe een structureel platform kan worden ingericht om de publiek private samenwerking tussen de overheid, ondernemers en filantropen te bevorderen. Staatssecretaris Teeven: "Het gaat erom dat filantropen, ondernemers en overheden hun krachten bundelen."

Het convenant `Ruimte voor geven' van 21 juni 2011 heeft een structurele basis gelegd voor een betere samenwerking tussen de overheid en de sector filantropie. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot het ontwikkelen van innovatieve financieringswijzen ter bevordering van maatschappelijk initiatief en het vergroten van de transparantie van de sector filantropie. Verwacht wordt dat het belang van de sector filantropie voor de Nederlandse samenleving de komende jaren zal toenemen.

In het voorjaar van 2014 is een Catshuisberaad georganiseerd voor leden van het kabinet en een SBF-delegatie van topvermogende filantropen. In dit beraad is afgesproken dat de overheid, ondernemers en vermogensfondsen op lokaal, nationaal en internationaal niveau nauwer willen samenwerken. Die samenwerking moet leiden tot het versterken van maatschappelijke initiatieven op het terrein van bijvoorbeeld leefbaarheid, zorg en welzijn, cultuur, sport, natuur en milieu, onderwijs en wetenschap, en ontwikkelingssamenwerking. Vanuit de cooerdinerende rol neemt het ministerie van Veiligheid en Justitie het initiatief om samen met de sector filantropie de afspraken in het convenant `Ruimte voor geven' vorm te geven.