D66: Jaarbeurspleingarage meest duurzame oplossing stationsgebied

29 januari 2015

Persbericht

D66: Jaarbeurspleingarage meest duurzame oplossing stationsgebied

D66 is voorstander van de bouw van de Jaarbeurspleingarage. De raad besloot donderdag om deze parkeergarage door de gemeente te laten ontwikkelen. D66-raadslid Maarten Koning: “De Jaarbeurspleingarage is nodig om het stationsgebied in de toekomst aantrekkelijk te houden. Het is de meest duurzame oplossing voor het parkeervraagstuk ter plekke: dubbel- en zelfs driedubbelgebruik van parkeerplaatsen wordt mogelijk. Dit voorkomt dat er straks juist nóg meer parkeergarages nodig zijn.”

Second opinion

Eind december besloot de gemeenteraad een second opinion te laten uitvoeren op het collegevoorstel om een krediet van ruim 49 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van de garage. Marktpartijen wilden de ontwikkeling zelf niet ter hand nemen. De raad wilde daarom eerst overtuigd worden van het nut en de noodzaak om deze garage te bouwen. Koning: “Uit de second opinion blijkt nu duidelijk dat nut en noodzaak van deze garage bewezen zijn. Door te investeren in ondergrondse parkeerruimte, stralen we vertrouwen uit in de duurzame toekomst van het Stationsgebied. Bovendien kunnen we nu tegen aantrekkelijke voorwaarden ontwikkelen en de garage straks overdragen aan een private partij.”

Duurzaam stationsgebied

Het plan van de Jaarbeurspleingarage is niet nieuw. Al in 2003 werd ingestemd met het voornemen om onder het Jaarbeursplein een parkeergarage te bouwen, om zo te voorzien in de parkeerbehoefte in het gebied. Die parkeercapaciteit is nodig omdat er nog een aantal grote gebouwen zal verrijzen, waar mensen zullen wonen, werken en uitgaan. Het originele plan voorzag in duizend plekken. Door dubbelgebruik kan efficiënter worden omgegaan met de parkeerplaatsen en is nu voorzien in 761 plekken. Koning: “Al ruim tien jaar wordt er gewerkt aan plannen voor een duurzaam en toekomstbestendig stationsgebied. Hier staan straks prachtige kantoor- en woongebouwen, hotels en uitgaansgelegenheden. Voor al deze gebouwen biedt de Jaarbeurspleingarage de meest duurzame parkeeroplossing; onder de grond en uit het zicht.”