Demonstratie in Den Haag na herovering Kobani

Demonstratie in Den Haag na herovering Kobani

De Koerdische stad Kobani in Rojava (West-Koerdistan) is op 26 januari helemaal bevrijd van IS terroristen.

134 dagen lang hebben de Koerden een heldhaftige verzet geleverd tegen IS terroristen en gestreden voor vrijheid en democratie in de regio. De Koerdische strijdkrachten, YPG (Eenheden van Volksverdediging) en YPJ (Eenheden van Vrouwelijke Strijders) hebben de internationale gemeenschap laten zien dat ze de enige betrouwbare partners zijn in Syrië. De Koerden voeren heldhaftig strijd tegen ISIS die dood en verderf in de gehele regio zaait. De Koerden hebben samen met de internationale gemeenschap aan de opmars van ISIS een halt toe geroepen.

Tevens hebben in Kobani Koerdische Peshmerga’s uit Zuid-Koerdistan meegevochten. Daarnaast hebben mannen en vrouwen vanuit vier delen van Koerdistan en vrijwilligers uit diverse landen schouder aan schouder zware strijd geleverd tegen de terreur van IS. Dit hebben ze gedaan in naam van de mensheid en vanwege hun geloof in het goede.

De strijd heeft veel jonge mannen en vrouwen het leven gekost, de Koerden zullen deze helden nooit vergeten. Zij zijn onderdeel geworden van de Koerdische strijd voor vrijheid. De Koerdische strijders hebben samen met het Vrije Syrische Leger en deinternationale coalitie bewezen dat niemand de revolutie in Rojava (West-Koerdistan in Syrië) kan stoppen. De regio is weer in handen van de oorspronkelijke bewoners (Koerden, Assyiers, Christenen, Ezidi’s en Moslims) die daar altijd in vrede met elkaar hebben geleefd.

De strijd om Kobani was niet alleen een gevecht tussen de YPG en IS. Het was een strijd tussen de mensheid en barbarij, een strijd tussen vrijheid en tirannie. De slag om Kobani was ook belangrijk voor de IS-terroristen. De nederlaag van IS in Kobani zal het begin van het einde voor deze groep inluiden. Wij vertrouwen erop dat na de overwinning op Kobanier meer successen tegen IS zullen volgen.

Federatie van Koerden in Nederland (FEDKOM) wilt iedereen bedanken en roept mensen op om zaterdag 31 januari om 18:00 uur deel te nemen aan onze demonstratie in Rotterdam. Iedereen die in deze strijd de Koerden hebben gesteund en een hart onder de riem wilt steken is van harte welkom om deze overwinning te vieren!

De Koerden in Nederland hebben vaak hun adem ingehouden, maar nooit de hoop opgegeven. De strijd die in Kobani werd geleverd, werd hier door de Koerden op de voet gevolgd. Velen hadden familie daar, sommigen zijn er naar toe gegaan. Deze overwinning is van groot belang voor de Koerden en de vrienden van de Koerden . Naast de vreugde en hoop moet er geconstateerd worden dat hiermee het probleem nog niet opgelost is. De ISis nog steeds actief in sommige delen van Koerdistan en in Europa. Destrijd tegen de terreur van IS moet voortgezet moet worden om aanslagen en spanningen in Nederland en in de rest van de wereld te voorkomen. Het uitgangspunt erbij moet zijn dat men Koerden voor de toekomst van Syrië als gesprekspartners moet beschouwen.

Onze gedachten gaan uit naar de dappere helden die voor vrijheid van volkeren hebben gestreden en hiervoor zijn gesneuveld. Verder denken wij aan onze strijders die nu nog steeds onder barre omstandigheden de forten van menselijkheid bewaken in Rojava en andere delen van Koerdistan.