Radicale omslag in behandeling psychiatrische cliënten


Tilburg, 20150129 -- Een andere benadering van cliënten met een psychiatrische stoornis die klinisch opgenomen moeten worden, levert goede resultaten op. De daarvoor, onder impuls van GGz Breburg ontwikkelde, methode voor High & Intensive Care bewijst dat. De opnameduur wordt met 50% bekort en het gebruik van dwangmiddelen neemt zelfs met 75% af. Met de opening van de nieuwe afdeling voor High & Intensive Care, wil GGz Breburg deze cijfers nog verder omlaag brengen

Onder grote belangstelling opende GGz Breburg op 28 januari in Tilburg een afdeling High & Intensive Care (HIC) voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg. Centraal daarin staat het terugdringen van dwang en drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt.

Landelijk concept
High & Intensive Care is een landelijk concept voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg. Het is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen. In een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. Centraal daarin staat het terugdringen van dwang en drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt die een ernstige crisis doormaakt. GGz Breburg heeft het eerste initiatief genomen om een kader voor HIC te ontwerpen en voor te leggen aan partners. Inmiddels hebben zich veel organisaties geschaard achter dit initiatief en is het HIC-concept verder uitgewerkt door een groep experts afkomstig uit GGZ instellingen, het Landelijk Platform GGZ, GGZ Nederland en op dit terrein gerenommeerde onderzoekers.

 Fundamentele veranderingen

De nieuwe afdeling High & Intensive care van GGz Breburg markeert fundamentele veranderingen die zich de laatste tien jaar voltrekken in de geestelijke gezondheidszorg. Naast terugdringen van dwang en drang zijn dat herstelondersteuning (speel in op iemands talent en kracht), ambulantisering (opname niet langer dan nodig) en inzet van ervaringsdeskundigheid en familieparticipatie.

Tijdelijk opschalen
Op een HIC kan, indien nodig, de zorg tijdelijk opgeschaald worden door een-op-een behandeling te bieden. Uitgangspunt daarbij is dat iemand die ernstig ziek is niet alleen gelaten wordt en dat drang en dwang zo min mogelijk hoeven te worden toegepast. Indien noodzakelijk kan de cliënt tijdelijk overgaan van de high care naar de intensive care, of eventueel (zo kort als mogelijk) naar de extra beveiligde kamer. Het doel van de behandeling is dat cliënten zo snel mogelijk hun eigen regie herwinnen.

Healing environment
De afdeling is geheel volgens de daarvoor geldende normen gebouwd, voldoet aan de eisen van healing environment en biedt daarmee een gezonde omgeving. De al ingevoerde werkwijze is gebaseerd op de uitgangspunten, zoals die zijn vastgelegd op het in 2013 uitgegeven ‘Werkboek High en intensive care in de psychiatrie’.

Met de ingebruikname van deze nieuwe afdeling is GGz Breburg er van overtuigd dat de opnameduur en het gebruik van drang- en dwangmiddelen nog verder terug kan worden gebracht.





GGz Breburg