Nederlandse delegatie naar WK ijsklimmen in Italie

Nederlandse delegatie naar WK ijsklimmen in Italie

30 jan. t/m 2 feb. 2015 in Rabenstein, Italie

Op het UIAA Wereldkampioenschap IJsklimmen komend weekend in Italie wordt Nederland vertegenwoordigd door twee ijsklimmers. Marianne van der Steen en Dennis van Hoek gaan namens de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) de strijd aan met ijsklimmers van over de hele wereld.

Van 30 januari tot 2 februari is de Eisturm in het Italiaanse Rabenstein de arena waar ruim honderd ijsklimmers uit 19 landen met elkaar de strijd aangaan om de wereldtitel Lead. De 30-jarige Marianne van der Steen uit Muiden klimt op zaterdag 31 januari in de dames kwalificatieronde die om 09.00 uur van start gaat. Lead is de discipline van het ijsklimmen die draait om het zo hoog mogelijk klimmen in zeer moeilijke ijsklimroute, waarbij lenigheid, kracht en inzicht van een deelnemer belangrijk zijn. Dennis van Hoek (27) uit Heerjansdam klimt om dezelfde tijd zijn kwalificatie bij de heren.

Finaleplaatsen

Beide ijsklimmers gaan voor een plaats in de halve finale en voor Marianne van der Steen is een finaleplaats zeker haalbaar. Vorige week wist ze in het Zwitserse Saas Fee al door te dringen tot de finale van een UIAA World Cup Ice Climbing. Dennis van Hoek is gespecialiseerd in de discipline Speed waarvoor op 7 en 8 maart het wereldkampioenschap plaatsvindt in Kirov (RUS). Dennis van Hoek boekte in 2013 bij de World Cup in Saas Fee een historische overwinning in de discipline Speed. Deze spectaculaire ijsklimdiscipline wordt zolang de sport bestaat door Rusland gedomineerd.

Over de NKBV

De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het hele jaar door, een leven lang. De NKBV geeft vorm aan het verlangen om hoogte te beleven. Samen, op alle niveaus, gedreven en met respect. Voor haar bijna 58.000 leden wil de NKBV bergen verzetten.

Over de UIAA

De UIAA is de overkoepelende internationale bergsportfederatie, waar 82 federaties uit 57 verschillende landen bij zijn aangesloten De missie van de federatie is het bevorderen van de groei van de bergsport en het klimmen wereldwijd. De NKBV heeft in 2012 in Amsterdam de jaarvergadering van de UIAA georganiseerd. Tijdens deze vergadering is Frits Vrijlandt, oud voorzitter van de NKBV, gekozen als voorzitter van de UIAA. Hij zal deze positie vier jaar bekleden.