Aanpak integriteit Sint Maarten

Nieuwsbericht | 30-01-2015

De inhoud van de diverse rapportages over de integriteitsproblematiek op Sint Maarten en de gesprekken die afgelopen maanden over dit onderwerp met Sint Maarten zijn gevoerd geven de Rijksministerraad op dit moment niet het vertrouwen dat Sint Maarten de capaciteit (zowel in menskracht als geld), de daadkracht en een `sense of urgency' heeft om deze situatie te verbeteren.

Gezien de ernst van de situatie ziet de Koninkrijksregering zich gedwongen om inhoud te geven aan haar verantwoordelijkheid voor deugdelijk bestuur in het Koninkrijk. Daarom heeft de Rijksministerraad besloten een procedure te starten om met een Algemene maatregel van rijksbestuur (amvrb) een voorziening te treffen om de deugdelijkheid van het bestuur op Sint Maarten op het punt van de integriteit te waarborgen.

Het concept van deze maatregel wordt voorgelegd aan de regering van Sint Maarten die daarop haar zienswijze kan geven. Na deze consultatie kan de Rijksministerraad van 6 maart een besluit nemen. Onderdeel van de procedure is ook advisering door de Raad van State.