Verkiezingen Provinciale Staten en het Waterschap Scheldestromen


Op woensdag 18 maart 2015 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap Scheldestromen. Dat betekent dus de mogelijkheid om twee keer te stemmen op 1 dag in een stembureau.

Provinciale Statenverkiezingen worden een keer in de vier jaar gehouden waarbij leden rechtstreeks door de inwoners van de provincie worden gekozen. Een bijzondere bevoegdheid van provinciale staten is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.
De waterschapsverkiezingen worden dit jaar voor het eerst door de gemeente georganiseerd. Een waterschap is een overheidsinstantie die in een bepaalde regio de waterhuishouding regelt. In Borsele wordt voor het waterschap Scheldestromen de verkiezing georganiseerd.

Waar kan ik stemmen?

Van 07.30 tot 21.00 zijn de stembureaus open.

Voor Provinciale Staten en het Waterschap kunt u in elk stembureau in de gemeente Borsele uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het stembureau bij u in de buurt, zie voor alle stembureau's in Borsele het document onder aan dit nieuwsbericht.

Bent u niet in de gelegenheid om in uw eigen gemeente te stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan!

U kunt ook in een andere gemeente (binnen Zeeland) stemmen. U vraagt hiervoor vooraf een kiezerspas aan bij de gemeente. De kiezerspas is een apart document. Ook een kiezerspas kan worden omgezet in een volmacht. U vult dan de achterkant van de kiezerspas in en geeft de gemachtigde een kopie
van uw identiteitsbewijs mee.
U kunt het verzoek zowel schriftelijk als mondeling indienen. Een schriftelijk verzoek moet uiterlijk 13 maart 2015 zijn ontvangen door de gemeente. Een mondeling verzoek kunt u tot 17 maart 12:00 uur indienen bij de afdeling Burgerzaken op het gemeentehuis.
Aanvraagformulier kiezerspas

Wie ontvangt een stempas?

Iedereen die:

* op 2 februari 2015 in de basisregistratie personen van Borsele stond ingeschreven;
* niet is uitgesloten van het kiesrecht;
* op 18 maart 2015 18 jaar of ouder is (geboren op of voor 18 maart 1997);

Voor Provinciale Staten moet u de Nederlandse nationaliteit bezitten. Voor het Waterschap is er geen nationaliteitsvereiste (alle nationaliteiten toegestaan), maar wel is een rechtmatig verblijf verplicht.

Een stemgerechtigde krijgt dus een stempas voor de verkiezing van Provinciale Staten en een stempas voor de verkiezing van het Waterschap.

Op wie kan ik 18 maart a.s. stemmen?

Dit is terug te vinden op de kandidatenlijsten die elke kiezer op 5 maart 2015 in de bus krijgt. Er hangt ook een exemplaar in ieder stembureau.


Met welke identiteitsdocumenten kan ik stemmen?

Naast de stempas moet een geldig identiteitsbewijs worden getoond geldig tot minimaal 19 maart 2010. Identiteitsbewijzen zijn: een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. (Een Zwitsers rijbewijs kan niet
worden gebruikt.) Identiteitsdocumenten die voor deze datum zijn verlopen, worden niet geaccepteerd. U kunt zich ook legitimeren met een geldige Nederlandse verblijfsvergunning.

Hoe kan ik mijn stem via volmacht uitbrengen?

U verklaart dit op de achterzijde van uw stempas door de persoonsgegevens in te vullen van degene die voor u gaat stemmen. Ook zetten u en degene die voor u gaat stemmen allebei een handtekening op de achterzijde van de stempas in de daarvoor bestemde hokjes. U geeft de volmachtnemer een
kopie van of het origineel van uw ID bewijs mee. De gemachtigde mag ook een foto maken van uw identiteitsbewijs. Deze moet goed leesbaar zijn.
Let op! Dit kan alleen als de persoon die uw stem uitbrengt ook in Borsele woont en een stempas heeft ontvangen en tegelijkertijd ook zelf stemt.

Wilt u een andere kiezer (uit Borsele of uit een andere gemeente in Zeeland) voor u laten stemmen?

U kunt ruim voor de verkiezing bij de gemeente schriftelijk een volmacht aanvragen. U kunt hiermee een andere kiezer machtigen om uw stem uit te brengen. Bij het stemmen met een volmacht hoeft geen kopie van het identiteitsdocument van de volmachtgever te worden getoond. U kunt het verzoek
zowel schriftelijk als mondeling indienen. Een schriftelijk verzoek moet uiterlijk 13 maart 2015 zijn ontvangen door de gemeente. Een mondeling verzoek kunt u tot 17 maart 2015, 12:00 uur indienen bij de afdeling Burgerzaken op het gemeentehuis.
Aanvraagformulier stemmen met een volmacht

Mag ik het originele ID van de volmachtgever meenemen?

Naast kopieen van ID documenten bij de machtiging, is het ook voldoende als het originele ID document van de volmachtgever wordt getoond aan het stembureau. Dit originele ID document mag ook maximaal vijf jaar verlopen zijn (dus minimaal geldig tot 19 maart 2010). Een goed leesbare foto van
het identiteitsbewijs is ook toegestaan.

Hoeveel stemmen mag ik via machtiging uitbrengen?

Een kiezer kan (naast zijn eigen stem) door middel van machtiging nog twee stemmen per verkiezing uitbrengen. Let op dat deze stemmen door machtiging tegelijk uitgebracht moeten worden met de eigen stem van de gemachtigde. Het is niet toegestaan om meer dan twee machtigingen per verkiezing
naast uw eigen stem uit te brengen. De machtiging wordt dan aan de kiezer teruggegeven. De volmachtgever kan er voor kiezen om alsnog zelf te gaan stemmen.

Het volmachtbewijs is kwijt, wat nu?

Als u schriftelijk een aanvraag bij de gemeente heeft ingediend om iemand te machtigen, ontvangt deze persoon vervolgens een volmachtbewijs.
Als dit schriftelijke volmachtbewijs is kwijtgeraakt, kan het niet worden vervangen en kan er helaas niet gestemd worden namens de volmachtgever.

Kan ik mijn volmacht intrekken?

De volmacht kan worden ingetrokken tot het moment dat de gemachtigde de stem heeft uitgebracht. De volmachtgever moet de stempas terugvragen aan de gemachtigde en kan met deze pas zelf alsnog stemmen.
Let op: een schriftelijke volmacht kan niet meer worden ingetrokken.

Ik heb geen stempas meer, wat nu?

Wanneer u geen stempas (meer) heeft dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. U kunt het verzoek zowel schriftelijk als mondeling/telefonisch indienen. Een schriftelijk verzoek moet uiterlijk 13 maart 2015 zijn ontvangen door de gemeente. Een mondeling/telefonisch verzoek kunt u tot 17
maart 2015, 12:00 uur indienen bij de afdeling Burgerzaken (tel. 0113-238442 of 238410) op het gemeentehuis.
Verzoek om een nieuwe stempas

Kan ik stemmen vanuit het buitenland?

Nee, dat is niet mogelijk voor deze verkiezingen.

* Overzicht stemlokaliteiten verkiezing leden Procinciale staten en Waterschap.pdfpdf(7,07 KB)

Document download informatie:

* Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader