Brandveilige carnaval


03-02-2015 Feestvieren op straat of in de kroeg. Carnaval is leuk en gezellig, maar het is ook goed om stil te staan bij de risico's: bent u op de hoogte van de brandbaarheid van kleding en wat u kunt doen wanneer kleding in brand vliegt? Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat
het carnavalsfeest veilig verloopt. De brandweer helpt u graag brandveilig feest te vieren.

Kleding

Voor kleding geldt dat hoe strakker de kleding om het lichaam zit, hoe moeilijker een brand zich kan voortplanten. Bij loszittende kleding komt er makkelijker zuurstof bij waardoor het vuur zich sneller verspreidt. Synthetisch kleding is makkelijker ontvlambaar dan kleding gemaakt van
dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Kleding is echter niet onbrandbaar dus doe altijd voorzichtig met open vuur en kleding.

Wat te doen als kleding in brand staat?

Raak niet in paniek als kleding in brand staat. Ga nooit rennen, dat wakkert de vlammen juist aan. Doof de vlammen met water of een blusdeken, of rol op de grond. Daarnaast is het belangrijk om direct te beginnen met het - ten minste vijf minuten - koelen van de wond met zacht stromend en lauw
kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kan er ook worden gekoeld met natte doeken. Laat kleding zitten, trek het niet van de wond af.

Versiering

Gaat u uw huis versieren in verband met carnaval? Houd bij het ophangen van versiering rekening met onderstaande tips:

* Hang slingers en vlaggetjes niet in de buurt van spots of apparatuur die warmer worden dan handwarm, zodat het materiaal niet kan gaan gloeien of ontbranden.
* Gebruik moeilijk brandbare versiering: op de verpakking van de versieringen staat niet altijd de juiste informatie. U kunt thuis (buiten!) zelf met een proefstukje testen of de betreffende versiering brandveilig is.

Vluchten uit de kroeg

Tijdens carnaval is het in kroegen vaak extra druk. Mocht er brand uitbreken dan is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. Brand verspreidt zich vliegensvlug. Let er bij binnenkomst in de kroeg op waar de (nood)uitgangen zijn, zodat u bij brand snel en veilig naar buiten kunt.