Verandering in waardering mantelzorgers


03-02-2015 De overheid vindt het belangrijk om mantelzorgers goed te ondersteunen. Tot 1 januari 2015 konden mantelzorgers een beroep doen op de landelijke regeling mantelzorgcompliment die door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd uitgevoerd. Door de invoering van de Wmo 2015 zijn de
gemeenten verantwoordelijk geworden voor de waardering van mantelzorgers. Op 10 februari stuurt de SVB clienten die eerder een mantelzorgcompliment hebben aangevraagd een brief over deze wijziging.
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers van clienten in hun gemeente. De gemeente Veldhoven wil haar waardering laten zien voor het werk dat mantelzorgers verzetten. In nadere regels is vastgelegd aan welke voorwaarden een mantelzorger in 2015
moet voldoen om voor de waardering in aanmerking te komen. Ook ligt in die nadere regels vast, welke vormen van waardering er zijn. Steunpunt Mantelzorg Veldhoven - onderdeel van SWOVE - voert de toekenning van de mantelzorgwaardering uit.

Ik heb nog geen aanvraag ingediend bij de SVB over 2014. Wat nu?

In de brief die de SVB op 10 februari verstuurt, staat hoe u alsnog een mantelzorgcompliment over 2014 kunt aanvragen. De voorwaarden voor een mantelzorgcompliment in 2014 vindt u op www.svb.nl/mzc.
Heeft u in 2014 van de SVB een aanvraagformulier ontvangen en dit nog niet teruggestuurd? Zorg er dan voor dat de SVB uw ingevulde formulier uiterlijk 30 april 2015 heeft ontvangen. Later ontvangen formulieren moet de SVB afwijzen.

Meer informatie

* Heeft u vragen over waardering voor mantelzorgers in 2015? Neem dan contact op met de gemeente Veldhoven. Stuur een e-mail sturen naar gemeente@veldhoven.nl of bel ons via telefoonnummer 14 040.
* Bent u benieuwd naar de voorwaarden voor de mantelzorgwaardering in 2015? Kijk dan op de pagina mantelzorgondersteuning.
* Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning? Neem dan contact op met het steunpunt mantelzorg. Stuur een e-mail naar steunpuntmantelzorgveldhoven@swove.nl of bel het steunpunt via telefoonnummer (040) 25 34 230.