Terugblik op hoorzitting Tweede Kamer over fusie


(03-02-2015) [IMG]

Op vrijdag 30 januari vond in Muiden een hoorzitting plaats van de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken over het wetsvoorstel voor de samenvoeging van Naarden, Muiden en Bussum en de grenscorrectie met Weesp. De hoorzitting was ingedeeld in drie ronden.

Burgemeester Joyce Sylvester (Naarden), burgemeester Henk Heijman (Bussum) en loco-burgemeester Henny Timmerman brachten allen naar voren dat de fusie zeer gewenst is, maar zij benadrukten ook dat het wetsvoorstel op essentiele punten aanpassing behoeft.

De financien van de nieuwe gemeente

Burgemeester Heijman bracht naar voren dat het wetsvoorstel onvoldoende garanties biedt voor afdekking van de financiele gevolgen die kunnen voortvloeien uit het project De Krijgsman, een belangrijke ontwikkellocatie in Muiden. Er dient een eenduidige en waterdichte regeling te komen die de
nieuwe gemeente volledig vrijwaart van eventuele negatieve financiele gevolgen. Anders is er in de gemeenteraad van Bussum geen draagvlak voor deze fusie, zo benadrukte Heijman.

De grenscorrectie met Weesp

Locoburgemeester Timmerman legde uit waarom het geen goede keuze is de Bloemendalerpolder geheel aan Weesp toe te wijzen. Een krachtige gemeente als Gooise Meren is uitstekend toegerust om de ontwikkeling van deze bouwlocatie, die van groot belang is voor de hele regio, uit te voeren. Ook is
het onrechtvaardig dat de gemeente Muiden nu wel de ontwikkelkosten op zich neemt, maar dat de nieuwe gemeente waarin Muiden zal opgaan, niet de kans krijgt die kosten terug te verdienen via inkomsten uit OZB en leges.

De beoogde fusie in zijn algemeenheid

Burgemeester Sylvester benadrukte dat de fusie noodzakelijk is om meer bestuurlijke slagkracht te creeren en de dienstverlening voor inwoners en ondernemers op peil te houden. Ook kan een grote gemeente binnen gemeentelijke samenwerkingsverbanden veel beter opkomen voor de belangen van haar
inwoners. Kleinere gemeenten hebben daarop nauwelijks greep. Wel stelt de gemeenteraad van Naarden net als de gemeenteraad van Bussum aan deze fusie de voorwaarde dat de nieuwe gemeente volledig wordt gevrijwaard van eventuele financiele gevolgen in verband met De Krijgsman.

Aanpassing artikel 7

Uit de vragen die de commissieleden stelden kon worden opgemaakt dat zij de naar voren gebrachte zorgen niet onderschatten. Sterker nog: commissievoorzitter Ronald van Raak nodigde de gemeenten uit om voor 12 februari met een voorstel te komen voor aanpassing van artikel 7 van het
wetsvoorstel. Dat kan de Tweede Kamer helpen bij het inbrengen van een amendement om dit artikel te wijzigen. De volledige tekst van de bijdragen van de drie (loco)burgemeesters vindt u op de gemeentelijke website onder de blauwe F(usie)-knop.

Contact met de gemeente

Het Anker 2
1398 ES Muiden
Postbus 3
1398 ZG Muiden

T: (0294) 210 210
F: (0294) 261386
E: info@muiden.nl

Openingstijden gemeentehuis

* Maandag t/m vrijdag
08.30 - 12.30 uur
* Woensdagmiddag (alleen afdeling burgerzaken)
13.30 - 16.00 uur

Telefonisch bereikbaar

* Maandag t/m vrijdag
08.30 - 17.00 uur


Routebeschrijving



Belangrijke telefoonnummers



Melding Openbare Ruimte