Afspraken gemeente Almere en Passend Onderwijs


3 februari 2015

Afspraken gemeente Almere en Passend Onderwijs

moeder en kind

Op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet in werking getreden. In deze wet is opgenomen dat gemeenten een Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) dienen te voeren met de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs primair en voortgezet onderwijs. Dit overleg betreft de afstemming van de
gemeentelijke jeugdzorgplannen met het onderwijsveld.

Het uitgangspunt van Gemeente Almere en Passend Onderwijs is dat er gepraat wordt met ouders en kinderen. Zij zijn waardevolle partner. De volgende afspraken zijn gemaakt:

* Samenhang in de ondersteunings- en hulpstructuur voor jeugd en gezinnen, waarbij de handelingen en contacten van het onderwijsondersteuningsteam goed afgestemd worden op die van de wijkteams. En er gestreefd wordt naar de ontwikkeling van een gezamenlijke toeleiding naar speciale
onderwijsondersteuning en jeugdhulp vanuit een integrale afweging voor het gezin.
* Soepele overgangen tussen verschillende scholen en ook vanuit de kinderopvang naar het basisonderwijs.
* Thuiszitters, kinderen die om wat voor reden dan ook niet school gaan, voorkomen.
* De mogelijkheden onderzoeken of leerlingvervoer aan kan sluiten bij de overige vormen van vervoer waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.
* Mogelijke gevolgen van passend onderwijs voor onderwijshuisvesting. De gemeente onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om de samensmelting tussen onderwijs en ondersteuning ook fysiek en kostenbesparend te realiseren.
* Aansluiting tussen passend onderwijs en de onderkant van de arbeidsmarkt.